czwartek, 9 lutego 2012

Makaron z szynką parmeńską, rukolą i suszonymi pomidorami.

Gdy zobaczyłam ten przepis na Kwestii Smaku wiedziałam, że muszę go zrobić - zawierał wszystkie moje najulubieńsze składniki. Nie byłabym sobą, gdybym delikatnie go nie zmodyfikowała.

2 porcje makaronu spaghetti pełnoziarnistego
2 porcje rukoli
8 suszonych pomidorów
1 łyżka masła lub oliwy
4 ząbki czosnku
5 plasterki szynki parmeńskiej
1/3 szklanki śmietanki 18%
1 surowe żółtko
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine

Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując około 1/3 szklanki wody z gotowanego makaronu. Rukolę opłukać, osuszyć, wyłożyć na talerz, pokroić suszone pomidory w paseczki, wszystko wymieszać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oliwy, dodać pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić).
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską (jeśli szynka była paczkowana, po wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli szynka była krojona z dużego kawałka - należy ją chwilę podsmażyć aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości).
Garnek po makaronie ustawić z powrotem na gazie, dodać wodę z gotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron, wymieszać, dodać śmietankę i podgrzać. Odstawić z ognia, dodać zawartość patelni z szynką parmeńską oraz żółtko, wszystko razem wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos). Dodać rukolę z pomidorami i wyłożyć do głębokich talerzy. Posypać solą morską i opcjonalnie tartym parmezanem lub grana padano.

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Uwielbiam takie makarony i zaczynam za nimi tęsknić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste połączenie smaków i na pewno pyszne, takie makarony lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń