Czasem każdego nachodzi ochota na coś słodkiego - ludzka rzecz, zdarza się.
Staram się jednak unikać słodyczy nafaszerowanych chemicznymi składnikami i białym cukrem rafinowanym. Staram się wyszukiwać coś zdrowszego, naturalniejszego i na dłużej zaspokajającego cukrowy głód.
Muszę przyznać, że jestem fanką owsianych batoników i ciasteczek. Ale te ciasteczka przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Znalazłam je na blogu Owsiankowo, a oryginalnie pochodzą z bloga Taniec Smaków. Pierwszy raz użyłam masła orzechowego do wypieków (zazwyczaj było mi szkoda) i stanowczo było warto.
Ciasteczka wyszły nieco twarde, ale to mi zupełnie nie przeszkadzało.
Z podanej porcji wyszło mi 38 ciasteczek.
3 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych bo w okolicznych sklepach zabrakło górskich i myślę, że wyszło to ciasteczkom na dobre)
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zwykłą)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukry brązowego
170g masła, rozpuszczonego
2/3 szklanki masła orzechowego
2 jajka
1/2 szklanki orzechów (wymieszałam ziemne i włoskie)
1/2 szklanki żurawiny (lub moreli, rodzynek itp)
1/2 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady
Zmieszać płatki, mąkę, sodę i proszek. Do dużej miski wlać masło, masło orzechowe, cukier i krótko zmiksować. Dodać jajka i miksować dalej ok. 3 minuty. Dodać suchą mieszankę i miksować chwilę na niskich obrotach. Na koniec dodać orzeszki, czekoladę i żurawinę, porządnie wymieszać.
Piekarnik ustawić na 180 st. C. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Nakładaj ciasto najlepiej łyżką do lodów i wyciskaj na papier w odstępach (ok. 2 cm) - ja, z braku łyżki po prostu ugniatałam je w rękach/ Piec 13-15 min. Po wyjęciu zdejmować z blachy i dobrze ostudzić, bo ich struktura musi po upieczeniu jeszcze stwardnieć.
Bardzo smakowite ciasteczka. Też już napotkałam na ten przepis i bardzo mi się spodobał. Jutro idę kupić masło orzechowe i coś z niego powstanie! Może ciasteczka?
OdpowiedzUsuńnie dość powiedzieć, że zawierają wszystkie moje ukochane składniki (masło orzechowe, żurawina, orzechy, czekolada), to jeszcze wyglądają obłędnie. jak dla mnie wypiek idealny <3
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Uwielbiam twarde ciacha, więc byłyby dla mnie idealne ! :-)
OdpowiedzUsuńojaaa ale bym zjadła!:)
OdpowiedzUsuńja pod ręką mam ptasie mleczko ale to na jeden kęs i chcesz więcej, a takie ciastka zaspokajają potrzebe słodkości na dłużej, no nie?:)
prawdziwa rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńciasteczka są przepyszne, zamiast cukru uzylem slodzika do pieczenia i zamiast kupowanego masła orzechowego to swoje zrobiłem, pyszne, dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńCiasteczka są OBŁĘDNE! Krucze, delikatne i takie zdrowe. Zaskoczyło mnie w nich masło orzechowe i zastanawiam się czy nie są zbytnio kaloryczne? ;-)
OdpowiedzUsuń