sobota, 11 lutego 2012

Lekka zapiekanka makaronowa z porem i makrelą.

Zupełnie i na śmierć zapomniałam o dodaniu na tego bloga mojej absolutnie pysznej zapiekanki, odkrycia z zeszłego miesiąca. Przypomniałam sobie o niej bo chyba znowu przyszedł czas, żeby zrobić ją na obiad :)
Gdy zobaczyłam przepis na blogu Lekko i zdrowo wiedziałam, że muszę go wypróbować, mimo że nie jestem wielką fanką pora- a nawet można by powiedzieć, że za nim nie przepadam. Makrela na ciepło też wydawało się dziwnym pomysłem. Ale mimo wszystko:)

A oto przepis z drobnymi modyfikacjami (na 4 porcje):
Makaron pełnoziarnisty 250g
Jeden średni por
Pół puszki groszku
1 makrela wędzona
3 plasterki sera
jajko roztrzepane z mlekiem (szklanka)
masło
sól, pieprz, czosnek granulowany
opcjonalne bułka tarta (w przepisie oryginalnym)
u mnie odrobina tartego sera coreggio/parmino

Gotujemy makaron aldente. Podsmażamy pora na maśle aż będzie miękki, gdy lekko wystygnie mieszamy w misce z groszkiem, makrelą (obrałam całą dokładne "paluszkami" - uwaga na ości), makaronem i przeprawami (dużo pieprzu). Zalewamy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę, kładziemy ser i wykładamy resztę. Posypujemy bułką lub serem. Pieczemy około 20min w temperaturze 190 stopni.

5 komentarzy:

  1. Hym.. orientujesz sie ile na oko kalorii ma jedna porcja? Nie mam wprawy w liczeniu kalorii...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna porcja ma niecałe 400 kcal. Jeśli chodzi o liczenie, to gorąco polecam portal ilewazy.pl - bardzo łatwo jest obliczyć zawartość kalorii :)

      Usuń
  2. swoja drogą: zapiekanka pierwsza klasa na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz nie dwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam tuńczyka szafce, zamiast pora dam cebulę, dobra wiem co dziś na obiad :D

    OdpowiedzUsuń