środa, 19 września 2012

Crumble z owocami w wersji light.

Crumble jest idealnym deserem na jesień. Na chłodne wieczory, które spędzamy w grubych, wełnianych skarpetach, owijając się coraz ciaśniej ciepłą bluzą i miękkim, polarowym kocem. W te dni, kiedy zimno, deszcz i plucha. Gdy trzeba ogrzewać dłonie o gorący kubek z aromatyczną herbatą. Zaraz obok kubka herbaty lub gorącej czekolady, idealnym rozgrzewaczem jest właśnie crumble. Po naszemu - po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Dobór owoców jest nieograniczony - w zimie będą to zapewne jabłka, z czego wyjdzie taka trochę udawana szarlotka. Teraz, póki jeszcze są, proponuję korzystać ze śliwek. Poniższa mieszanka wyszła naprawdę godna polecenia. Do owoców nie ma potrzeby dodawać cukru - same owoce po zapieczeniu są wystarczająco słodkie, a dodatkowo słodyczy dodaje kruszonka.
Najlepsze na ciepło (ale warto odczekać chwilkę po wyjęciu z piekarnika, żeby się nie poparzyć). Podobno świetnie smakuje z lodami waniliowymi, ale tego wersja light nie obejmuje :)
Przepis na 2 porcje:
1 duże jabłko
1 nektarynka
4 śliwki
garść malin
2 łyżki otrębów (u mnie miks)

Kruszonka:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu lub 2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy razem w misce (palcami). Owoce kroimy na plasterki i w misce mieszamy z otrębami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, pokrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (aż kruszonka nabierze ładnego, złotego koloru).
Jedna porcja to ok. 250kcal.

35 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, i jaki fajny prosty pomysł :) na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oprócz otrębów znajduje się w tym przepisie wszystko, co jem, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co? ;) Nie chcę wiórów, nie mają dla mnie żadnej wartości;);)

      Usuń
    2. O, ja akurat staram się je jeść codziennie. Zawierają dużą ilość błonnika, witamin, makro i mikro elementów. Świetnie działają na przewód pokarmowy - jak miotełka, zmniejszają ryzyko raka jelit. Jak dla mnie jednak warto :)

      Usuń
    3. " zmniejszają ryzyko raka jelit." nie ma potwierdzonych badan w tym temacie. blonnik pobudza perystaltyke jelit czyli w efekcie szybsze trawienie, oraz w przypadku produktow wysokoblonnikowych tez nie mozna przesadzic :)

      pozdrawiam!

      Usuń
    4. po co otręby? żartujesz? chyba że nigdy nie miałaś do czynienia ze zdrową żywnością. przecież otręby to jest podstawa.

      Usuń
  3. zrobię taką michę rodzince na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam crumble, a w takiej wersji można się nim zajadac bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! ostatnio jadam na śnaidanie, ale my z lodami;)) pyszne to Twoje śliwkowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze :) uwielbiam owoce.. a kruszonki tymbardziej, w takiej wersji mozna jesc do woli :)

    ciesze sie ze znalazlam Twoj blog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyszota, ale ja lubię zmielić sobie płatki owsiane i otręby, do tego jabłka z cynamonem i om om om mniomm:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi ochoty narobiłaś:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie crumble do mnie przemawia,mniam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się to lajtowe crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż dzisiaj chyba sobie zrobię^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie! Jestem niezwykle ciekawa jak smakuje "odchudzona wersja" crumble :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie przepisy - szybkie i zdrowe. Tu z owocami tez mozna poszalec, ja uwielbiam smak pieczonych gruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ekstra przepis, robię takie w sobotę! a otręby? warto je jeść, ja zaczęłam dodawać je do jogurtu, owsianki - tak samo siemię lniane i mam piękną cerę za to! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna dla mnie! ;)

    Bardzo przyjemny blog. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka jest najlepsza albo optymalna wielkość naczynia na crumble?

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota! Świetny deser na jesienne dni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  18. przed chwilą zrobiłam. u mnie wersja z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem. to moje pierwsze crumble i jestem zachwycona - wyszło przepyszne! dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też pierwszy raz robiłam..z malinami :D:D mniam! zrobiłam jeszcze bardziej lajtową kruszonkę na delmie ( szału nie ma ale duuużo mniej kalorii niż masło..) i zamiast miodu dalam syrop klonowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jednak masło :) Jest smaczniejsze i zdrowsze, bo margaryny to niestety syf :)

      Usuń
  20. Hmmm prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This is a strategy to make use of when you intend to source that's all the visitor will certainly be considering.

    OdpowiedzUsuń
  22. You could access the setups as well as modify points, and Leapdroid Not Working [Solved] | Issues & Problem Solution Apart from the major application, you'll likewise.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...