środa, 19 września 2012

Crumble z owocami w wersji light.

Crumble jest idealnym deserem na jesień. Na chłodne wieczory, które spędzamy w grubych, wełnianych skarpetach, owijając się coraz ciaśniej ciepłą bluzą i miękkim, polarowym kocem. W te dni, kiedy zimno, deszcz i plucha. Gdy trzeba ogrzewać dłonie o gorący kubek z aromatyczną herbatą. Zaraz obok kubka herbaty lub gorącej czekolady, idealnym rozgrzewaczem jest właśnie crumble. Po naszemu - po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Dobór owoców jest nieograniczony - w zimie będą to zapewne jabłka, z czego wyjdzie taka trochę udawana szarlotka. Teraz, póki jeszcze są, proponuję korzystać ze śliwek. Poniższa mieszanka wyszła naprawdę godna polecenia. Do owoców nie ma potrzeby dodawać cukru - same owoce po zapieczeniu są wystarczająco słodkie, a dodatkowo słodyczy dodaje kruszonka.
Najlepsze na ciepło (ale warto odczekać chwilkę po wyjęciu z piekarnika, żeby się nie poparzyć). Podobno świetnie smakuje z lodami waniliowymi, ale tego wersja light nie obejmuje :)
Przepis na 2 porcje:
1 duże jabłko
1 nektarynka
4 śliwki
garść malin
2 łyżki otrębów (u mnie miks)

Kruszonka:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu lub 2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy razem w misce (palcami). Owoce kroimy na plasterki i w misce mieszamy z otrębami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, pokrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (aż kruszonka nabierze ładnego, złotego koloru).
Jedna porcja to ok. 250kcal.

34 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, i jaki fajny prosty pomysł :) na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oprócz otrębów znajduje się w tym przepisie wszystko, co jem, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co? ;) Nie chcę wiórów, nie mają dla mnie żadnej wartości;);)

      Usuń
    2. O, ja akurat staram się je jeść codziennie. Zawierają dużą ilość błonnika, witamin, makro i mikro elementów. Świetnie działają na przewód pokarmowy - jak miotełka, zmniejszają ryzyko raka jelit. Jak dla mnie jednak warto :)

      Usuń
    3. " zmniejszają ryzyko raka jelit." nie ma potwierdzonych badan w tym temacie. blonnik pobudza perystaltyke jelit czyli w efekcie szybsze trawienie, oraz w przypadku produktow wysokoblonnikowych tez nie mozna przesadzic :)

      pozdrawiam!

      Usuń
    4. po co otręby? żartujesz? chyba że nigdy nie miałaś do czynienia ze zdrową żywnością. przecież otręby to jest podstawa.

      Usuń
  3. zrobię taką michę rodzince na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam crumble, a w takiej wersji można się nim zajadac bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! ostatnio jadam na śnaidanie, ale my z lodami;)) pyszne to Twoje śliwkowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze :) uwielbiam owoce.. a kruszonki tymbardziej, w takiej wersji mozna jesc do woli :)

    ciesze sie ze znalazlam Twoj blog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyszota, ale ja lubię zmielić sobie płatki owsiane i otręby, do tego jabłka z cynamonem i om om om mniomm:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi ochoty narobiłaś:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie crumble do mnie przemawia,mniam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się to lajtowe crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż dzisiaj chyba sobie zrobię^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie! Jestem niezwykle ciekawa jak smakuje "odchudzona wersja" crumble :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie przepisy - szybkie i zdrowe. Tu z owocami tez mozna poszalec, ja uwielbiam smak pieczonych gruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ekstra przepis, robię takie w sobotę! a otręby? warto je jeść, ja zaczęłam dodawać je do jogurtu, owsianki - tak samo siemię lniane i mam piękną cerę za to! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna dla mnie! ;)

    Bardzo przyjemny blog. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka jest najlepsza albo optymalna wielkość naczynia na crumble?

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota! Świetny deser na jesienne dni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  18. przed chwilą zrobiłam. u mnie wersja z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem. to moje pierwsze crumble i jestem zachwycona - wyszło przepyszne! dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też pierwszy raz robiłam..z malinami :D:D mniam! zrobiłam jeszcze bardziej lajtową kruszonkę na delmie ( szału nie ma ale duuużo mniej kalorii niż masło..) i zamiast miodu dalam syrop klonowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jednak masło :) Jest smaczniejsze i zdrowsze, bo margaryny to niestety syf :)

      Usuń
  20. Hmmm prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This is a strategy to make use of when you intend to source that's all the visitor will certainly be considering.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...