piątek, 29 marca 2013

Jajka faszerowane pastą z groszku.

Po wczorajszym całym wstępie o jajkach, jajkach faszerowanych i konieczności ich pojawienia się na moim wielkanocnym stole - dzisiaj zapraszam na kolejny przepis.
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z GROSZKU
6 jajek
1 szklanka mrożonego groszku
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany jogurtowej
5 - 6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
przyprawa ognista Kamis
sól morska

Jajka wkładamy do rondla z zimną wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli. Podgrzewamy i gotujemy siedem minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Przelewamy zimną wodą. Każde jajko kroimy na pół i wydłubujemy żółtka. W tym samym czasie co jajka, gotujemy groszek - w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy lodowatą wodą. . Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy: żółtka, groszek, śmietanę, majonez i czosnek. Dodajemy dużą szczyptę soli, bardzo dużo pieprzu (koniecznie!) i trochę przyprawy ognistej. Miksujemy wszystko blenderem na gładką pastę. Suszone pomidory odsączamy na ręczniku papierowym. Odkładamy kilka cienkich pasków do dekoracji. Resztę siekamy. Dodajemy posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Mieszamy. Przekładamy pastę do jajek łyżeczką lub szprycą. Dekorujemy paskami suszonych pomidorów i ewentualnie rzeżuchą.

11 komentarzy:

  1. Groszek zielony lubię, więc i pasta brzmi smakowicie, muszę zacząć eksperymentować z blenderem, zapomnianym... :(

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka faszerowane to super sprawa, ale czemu tak trzeba się napracować przy nich, aby później zeszły w 10 minut? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Groszkowy farsz? Genialnie :) i znowu z tym wspaniałym majonezem, mmm, nie mogę się doczekać jak sama go zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna ta groszkowa pasta , coś odmiennego ,bo zazwyczaj dawałam groszek oddzielnie obok jajek w majonezie ,a tu tak pysznie podane u ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładnie to u ciebie wygląda! Uwielbiam groszek i suszone pomidory, chyba będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. można użyć groszku z puszki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale smak będzie zupełnie inny. Lepsza będzie ze świeżego / mrożonego.

      Usuń
  7. Uwielbiam faszerowane jajka. Jak zwykle - piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam takiego farszu, a zdjęcia bardzo, bardzo zachęcają do zrobienia i wypróbowania:)
    Radosnych Świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale energetyczne kolory, od czasu zupy z zielonego groszku intryguje mnie każda jego rola pomijajac sałatki jarzynowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis fajny , ale ten Product Placement straszny - PRZYPRAWA WPROST NA ŚRODKU TALERZA.... przecież wiemy, że dobry pieprz to kamis ale nie tylko
    Wesołych NO NAME Świąt bez komercji ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...