czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane z łososiem.

Uwielbiam jajka w każdej postaci. Sadzone, na miękko, jajecznicę, zapiekane, w koszulkach. Szczególnie lubię te faszerowane - pewnie dlatego, że jem je tylko w święta wielkanocne - i to tak, żeby najeść się nimi na cały rok. Uwielbiam jajka faszerowane również za to, że dają tak wielkie pole do popisu. Jeżeli chodzi o pomysł na farsz to ogranicza nas tylko nasz wyobraźnia. Na moim wielkanocnym stole zawsze jest przynajmniej kilka rodzajów jajek faszerowanych. Obowiązkową pozycją są klasyczne, z szynką, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, a reszta - zależy od tego co mam w lodówce, co wpadnie mi w oko w sklepie czy po prostu przyjdzie do głowy. Pierwszym przepisem są pyszne, lekko pikantne jajka z wasabi, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.
JAJKA FASZEROWANE Z WASABI I ŁOSOSIEM
6 jajek
1 łyżeczka pasty wasabi (według upodobań)
50 g łososia wędzonego
1 łyżka śmietany jogurtowej
1 łyżka majonezu
szczypiorek
sól morska
pieprz

Jajka wkładamy do rondla z zimną wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli. Podgrzewamy i gotujemy siedem minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Przelewamy zimną wodą. Każde jajko kroimy na pół i wydłubujemy żółtka. Odkładamy 6 małych pasków łososia do dekoracji. Resztę drobno siekamy. W miseczce mieszamy: żółtka, śmietanę, majonez, wasabi, posiekany szczypiorek i łososia. mieszamy wszystko widelcem na gładką pastę. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy farsz do jajek. Na wierzch kładziemy paseczki łososia. Można udekorować również szczypiorkiem lub czarnym sezamem. 

17 komentarzy:

  1. w zupełności zgadzam się z twoimi ideami żywieniowymi, przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie, też będę robiła. Ale nieco bardziej po swojemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie przetestować !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, świetny pomysł z tym dodaniem wasabi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie jaja. Z tym domowym fit majonezem muszą być ekstra jeszcze bardziej. Jak tylko zrobię ten majonez to zrobię i te jajka :) Zazwyczaj faszerowałam jaja tak, że niektóre z jajek specjalnie krócej gotowałam by żółtko było na miękko i by nie trzeba było dodawać czego do zrobienia farszowej "ciapki" (że tak powiem). I wtedy przyprawiałam, ale wiadomo - z majonezem to co innego. Zwłaszcza TAKIM majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będą takie na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają! jeszcze takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sprawdzę tylko wartości odżywcze bo wygląda to super :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! I jeszcze widzę czarnuszkę, którą uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha podane! Właśnie mam ochotę na takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy łosoś jest wędzonym na ciepło, czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  12. If You’re looking For Ludo King For PC Then You Are At Right Place Because In This Article I Have Written About How To Download Ludo King For Pc.

    OdpowiedzUsuń