O frittacie pisałam w lutym, kiedy to przeżywałam zachwyt nad tym cudownym daniem. Kilka dni temu postanowiłam zrobić je ponownie, bo zostało nieco zapomniane. Na obiedzie gościłam mamę - chciałam zrobić coś wygodnego na trzy osoby, w miarę wygodnego w przygotowaniu, ale jednocześnie pysznego. Podobno się udało :)
FRITTATA Z ŁOSOSIEM, BOBEM I KOZIM SEREMforma 24 cm - 3 porcje
6 jajek
250 g białego sera (półtłustego)
300 g bobu
150 g wędzonego łososia
50 g koziego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
kilka listków świeżej szałwii
sól
pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Przelewamy lodowatą wodą, obieramy ze skórek. Dowolny tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż zmięknie i się zeszkli. Wrzucamy posiekany drobno czosnek i porwanego na kawałki wędzonego łososia. Podsmażamy krótko i wrzucamy bób. Jeśli nasze składniki puszczą wodę to na średnim ogniu smażymy do jej odparowania. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce rozgniatamy biały ser, dodajemy jajka i roztrzepujemy wszystko na puszystą masę. Dodajemy dużą szczyptę soli, pieprz i posiekaną drobno szałwię. Wrzucamy przestudzoną zawartość patelni i mieszamy. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 40 minut - na złoty kolor.
Kaloryczność jednej porcji frittaty to: 450 kcal .Każdą porcję podałam z: dużą garścią roszponki, małą garstką kiełków rzodkiewki i pomidorem z odrobiną oliwy z oliwek.
Chyba też powinnam odświeżyć u siebie to danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńjest świetna! bardzo zdrowa i pewnie pyszna ;) ostatnio polubiłam też kozi serek ;D
OdpowiedzUsuńco można by dodać zamiast bobu, bo nigdzie nie mogłam dziś dostać?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę do frittaty można dodać cokolwiek, prawie wszystko co masz pod ręką. Ja bym dodała groszek (mrożony) albo fasolkę szparagową zieloną.
Usuńzrobiłam z groszkiem, wyszła świetna :) Twój blog zdecydowanie rządzi ostatnio w mojej kuchni :D
UsuńCieszę się ogromnie :)
Usuńa zamiast łososia ? Dodawać coś czy można w ogóle zrezygnować i będzie równie dobra?
UsuńNiestety ryby to nie mój smak :( mimo że jakże zdrowe . Natomiast bób ubóstwiam !
To może dosyć standardowo - filet z kurczaka? :)
UsuńMoże być też np. szynka parmeńska.
Wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńPisałaś w którymś poście, że zjadasz więcej białka, bo chcesz widzieć efekty swojej pracy na siłowni. Osobiście nie chcę chudnąć, ale bardzo zainteresowały mnie te zależności, bo też ćwiczę i nie mam nic przeciwko ładnie wyrzeźbionym mięśniom. Przez kilka dni wbijałam do licznika wszystko, co zjadam i wyszło, że jest to ponad 220g węglowodanów, podczas gdy białko nie przekracza 80. Trochę to...tragiczne :D
Masz może jakieś artykuły na ten temat, albo głębszą wiedzę? Nie potrafię znaleźć o tym nic w internecie.
Znalazłam świetny post na ten temat, wymaga trochę liczenia, ale warto żeby mieć jasność:
Usuńhttp://www.fitnesslandia.pl/p/obliczanie-zapotrzebowania-kalorycznego.html
Polecam też wejść na forum na stronie potreningu.pl - dział lejdis to skarbnica wiedzy :)
smakowicie - znakomicie, my się ostatnio zakochaliśmy we frittatach, więc do spróbowania w tym tyg, zwłaszcza, żę jeszcze nie jadłam w tym roku bobu ;<
OdpowiedzUsuńMniamu, mniamu. Hasło "bób" jest dla mnie magiczne. Jestem uzależniona. Przyznałam się publicznie, to chyba pierwszy krok w dobrą stronę...
OdpowiedzUsuńJaki ser można użyć zamiast koziego.
OdpowiedzUsuńwygląd pysznie chcę ja zrobić ale sera brak.
Można użyć sera typu feta, halloumi czy nawet serów żóltych, twardszych.
Usuńwspaniała, zawsze bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jest to jakaś potrawa z jajek - jajecznica lub właśnie frittata. W związku z tym, że jest lato i sezon na warzywa w pełni postanowiłam z...Checker’s/Rally’s
OdpowiedzUsuń