czwartek, 27 czerwca 2013

Truskawkowe, dietetyczne crumble.

Upały nieco odpuściły, więc można wykorzystać sezonowe owoce w przepisach innych niż lody i koktajle. Moja propozycja to ekspresowy deser, który zawsze powala na kolana. Jest absolutnie pyszny, a do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Jak na deser bardzo niskokaloryczny, ale nie powinnam chyba smakować, że najlepiej smakuje z kulką lodów waniliowych :)
TRUSKAWKOWE CRUMBLE
przepis na 2 porcje
1,5 szklanki truskawek
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej
1 łyżka masła

Truskawki myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Układamy w kokilkach lub innych, dowolnych naczynkach, które nadają się do zapiekania. Układamy truskawki prawie do pełna - deser bardzo zmniejsza objętość przy pieczeniu. Resztę składników mieszamy w misce i rozcieramy palcami. Układamy kruszonkę na wierzchu truskawek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienia się kruszonki.

Do posłodzenia można również użyć miodu, syropu z agawy lub cukru trzcinowego.
Zamiast mąki pełnoziarnistej można użyć każdej innej: owsianej, amarantusowej czy gryczanej.

29 komentarzy:

  1. Truskawkowy najlepszy, a jeszcze z owsianą kruszonką! Mmm. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na truskawki jest sezon, więc ja też przygotowuję każdego dnia sobie te pyszne owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ostatnio sobie pomyślałam, że nigdy nie jadłam truskawkowego crumble, a na pewno jest dobry. Lecę odłożyć kupione owoce, żeby mi nie zjedli i dzisiaj sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Jeszcze z dodatkiem czereśni. Ale chyba za dużo dałam owoców, bo mnóstwo soku nie odparowało. Ale nawet taka zupka owocowa była dobra ;)

      Usuń
  4. Właśnie niedługo planuję zrobić swoje pierwsze (!) crumble :) Twoje wygląda naprawdę znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to już wiem co będzie na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być wspaniałe:) A najlepsze jest to że wspaniale wkomponują się do mojego "zdrowego" menu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam crumble! A już szczególnie kruszonkę :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i proste. Najbardziej kocham ze śliwkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe, jakby smakowało ze zmielonymi płatkami owsianymi... Pozostaje jedynie spróbować :) Tylko nie mam takich małych naczyń do zapiekania, chyba zrobię w takiej formie na pieczeń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ewentualnie zamieniłam łyżkę mąki na łyżkę zmielonych płatków lub właśnie mąkę owsianą.
      Co do naczyń - śmiało można robić crumble w innych - ja robiłam w dwóch większych:
      http://feed-me-better.blogspot.com/2013/02/dietetyczne-crumble-z-quinoa.html
      http://feed-me-better.blogspot.com/2012/09/crumble-z-owocami-w-wersji-light.html

      Usuń
  10. Kubek mleka i takie crumble to całkiem przyjemny sposób na letnie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglada! Uwielbiam wszelkiej masci crumbles.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, że tak się zmniejsza i po upieczeniu jest go tak mało objętościowo, ale po za tym.. duże TAK dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super:) najlepsze crumble jest z truskawkami wg mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, uwielbiam takie pyszne desery - chrupiące z wierzchu i miękkie w środku z pysznymi truskawkami *-*

    OdpowiedzUsuń
  15. zdjęcia mistrzowskie!:) aż chciałoby się teraz być w posiadaniu takiego crumble

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja mam truskawki i wielką ochotę na deser. taki jak ten.
    biegnę do kuchni!
    pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda, uwielbiam crumble.: )

    OdpowiedzUsuń
  18. Super wygląda:) I wydaje się łatwe:)

    OdpowiedzUsuń
  19. mówię pass, mam przesyt truskawek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nie ma czegoś takiego jak przesyt truskawek.

      Usuń
  20. Pyszności! Uroczo wygląda to crumble!
    + oczywiście wspaniałe zdjęcia! : )
    Bardzo mi się tu podoba!

    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam jak w przepisie i wyszło coś strasznego. A że szkoda było wyrzucić, zjadłam. Żałuję, bo poskutkowało zatruciem. Nie mam pojęcia co się stało. W każdym razie na pewno więcej nie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czym zastąpić cukier brzozowa?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ajja ajaj nie moge się doczekać sezonu na truskawki.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...