wtorek, 12 czerwca 2012

Lekki sernik na zimno. Truskawka i mango.

Na wstępie chciałabym Wam przypomnieć o organizowanym przeze mnie mini konkursie, w którym można wygrać książkę Kuchnia Świata - na zostawianie komentarzy zostały jeszcze 3 dni, więc serdecznie zapraszam do udziału - więcej szczegółów tutaj.

W lecie ze słodyczy istnieją dla mnie lody i serniki na zimno. I chyba niewiele poza tym. Najpyszniejsze są te z owocami - szczególnie z truskawkami, które jak już chyba wiecie, są moimi ulubionymi owocami.
Mam swój ulubiony przepis podstawowy na sernik na zimno, którego zawsze się trzymam. Za każdym razem coś modyfikuję, coś dodaję, zmieniam smaki - za każdym razem więc, wychodzi niemalże inne ciasto. Jednak zawsze pyszne, o najwspanialszej, piankowej konsystencji. Z pewnością jest to ciasto idealne na upalne dni.

Składniki (na tortownicę 26cm):
3 jajka (żółtka i białka osobno)
4x serek homogenizowany (u mnie naturalny, 150g)*
1 dojrzałe mango**
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szkl mleka
łyżka esencji waniliowej
słodzik - Stevia
400-500g truskawek
galaretka truskawkowa (lub żelatyna)

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i mieszamy.
Jajka trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem. Ubijamy białka na sztywną pianę (zawsze dodaję szczyptę soli). Mango miksujemy w blenderze na mus. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy esencję i słodzik. Dodajemy serki nadal miksując. Dodajemy mus z mango. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Tortownicę 26cm wykładamy dokładnie folią spożywczą (przezroczystą) - dno i boki. Wylewamy masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300ml wrzątku.Truskawki miksujemy w blenderze na mus. Gdy galaretka przestygnie, wlewamy do niej mus z truskawek, łączymy i czekamy aż zacznie lekko gęstnieć. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji wylewamy na zastygnięta, pierwszą masę. Odstawiamy do lodówki na noc, lub kilka godzin.

*Można też użyć serków smakowych (np. waniliowych lub truskawkowych) wtedy pomijamy cukier/słodzik w przepisie
**Mango jest bardzo lekko wyczuwalne na finiszu. Jeśli chcemy wyraźniejszy smak, możemy zużyć dwa owoce. Jeśli decydujemy się na serki smakowe, mango można pominąć.

18 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, zdolniacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta truskawkowa warstwa na wierzchu mnie urzekla!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda delikatnie i puszyście! i to połączenie smaków - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy :)
    Czy może Pani doprecyzować wagę użytych serków? I co z żelatyną - jest w przepisie ale przy opisie wykonania masy już się nie pojawia?
    Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam najmocniej za błędy :)
      Żelatynę gdzieś mi wcięło - ten błąd już poprawiłam.
      A co do serków nie jestem pewna - było to 200 albo 250g - za dwa dni uaktualnię przepis, sprawdzę w sklepie :)

      Usuń
  5. genialny pomysł z tą musową warstwą. i jakie smaki, świetnie połączone. idealnie, niby-klasycznie. podoba mi się!
    wspaniały, lekki deser na upalne chwile.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudnie, truskawkowy wierzch jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi też bardzo spodobał się truskawkowy wierzch, taki niestandardowy bym rzekła ;) Śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda ślicznie! trochę przypomina mi flan :)) ale nie mogę się przekonać do stewii, a podejrzewam, że bez dosładzania sernik się niestety nie sprawdzi, także ja niestety nie wypróbuję :C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie Stevia (mam fluid) w dużej ilości ma gorzkawy posmak (podobno proszek tego nie ma), ale dałam go w niewielkiej ilości. Jeżeli chodzi o słodzenie to musi to być Stevia - może być zwykły cukier puder, jakikolwiek słodzik (używałam Huxolu i Sussiny Gold) - może być cokolwiek, czym słodzisz zazwyczaj.

      Usuń
  9. Ta kompozycja smaków zdecydowanie jest dla mnie, uwielbiam serniki na zimno bez żadnych spodów, tylko ser i bazowy składnik polewy ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja za to uwielbiam mango! Sądzę, że pokombinuję z tym sernikiem, tak żeby mango było bardziej wyczuwalne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie to mobilizujące. Już bym popędziła po truskawki i wytworzyła takie cudo. A tu ciemność i mokrość dookoła. Pozostaje poczytać, powzdychać i poplanować. Ale taki deser zrobię na pewno. Świetny! Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  12. doskonałe połączenie letnich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda perfekcyjnie! Chętnie bym się w niego teraz wgryzła :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne! urzekłas mnie, masz prawdziwy dar, ja tez bym chciała umiec komponować pyszne, lekkie, apetyczne, dietetyczne dania. ale jeśli ja już zrobię jakieś apetyczne danie, to wychodzi mi kalorycznie :/ a ten sernik-mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...