Jakby dawno nie było makaronu ze szparagami... Ale to tak pyszne połączenie. Podobnie jak risotto ze szparagami. A, że sezon szparagowy długi nie jest, to trzeba korzystać, póki można!
Dla 2 osób:
200g makaronu wstążki 5 zbóż
100g sera gorgonzola
10 zielonych szparagów
100ml mleka
100ml śmietanki 12 lub 18%
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Szparagi obieramy - odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy z łusek, odcinamy główki, a resztę kroimy na kawałki długości około 2cm.
Gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, i dusimy w nim szparagi. Najpierw same łodygi, a po 2 minutach dokładamy główki. Po kolejnych 2 minutach wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy kilka sekund i zalewamy śmietanką i mlekiem, wrzucamy podzielony na cząstki ser i gotujemy mieszając, aż ser się rozpuści,a sos zgęstnieje.
Uwielbiam wszystkie ze składników.. muszę koniecznie spróbować póki są szparagi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, dawno nie jadłam (chyba miesiąc miną od ostatniego mojego delektowania się nimi). Muszę do nich wrócić i coś na ich bazie ugotować. Twój makaron prezentuje się naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie uwierzysz, ale nigdy jeszcze nie jadłam szparagów, a jak w tym roku chciałam w końcu je spróbować, to nigdzie nie mogę ich znaleźć.
OdpowiedzUsuńszparagi i gorgonzola, to musi się udać! jak najbardziej danie, które zadowoli moje podniebienie ; )
OdpowiedzUsuńproste w wykonaniu a jakie wytrawne ;D
OdpowiedzUsuńFakt, makaron ze szparagami jest pycha. Zreszta wszystko ze szparagami jest pycha i juz :) A tu jeszcze gorgonzola... Od samego patrzenia robie sie glodna!
OdpowiedzUsuń