niedziela, 3 czerwca 2012

Owsianka z budyniem i truskawkami.

Owsianka z mrożonymi truskawkami rozjaśniała mi zimowe poranki. Smakowała latem i od razu robiło mi się cieplej w środku. Teraz, gdy mamy już pyszne polskie truskawki owsianka jest cudowna. Ta zimowa niestety się do niej nie umywa. Świeże truskawki to eksplozja smaku, truskawkowej esencji. Mają dużo soku, są o wiele słodsze. Zwykła owsianka staje się naprawdę wyjątkowa.


Na 1 porcję:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów (u mnie miks)
szklanka mleka
kilka posiekanych nerkowców
1 łyżka budyniu bez cukru
dowolne dosłodzenie
kilka pokrojonych truskawek

Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy będzie już ciepłe, wsypujemy płatki owsiane i otręby. Dosypujemy łyżkę budyniu i mieszamy. Wrzucamy orzechy, dosładzamy i gotujemy, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Przekładamy do miseczki i dodajemy truskawki.

12 komentarzy:

  1. Kocham taką, jedno z lepszych owsiankowych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne polaczenie !
    ahh te truskawki (:

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio też sobie taką zrobiłam z polskimi truskawkami, jak najbardziej zachwycające połączenie, a pomyśleć, że wcześniej nigdy na to nie wpadłam ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie wygląda, muszę moją poranną owsiankę tak urozmaicić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! uwielbiam taką owsiankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zbieram sie do takiej juz ol zycia ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. noo, taka owsianka, to rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z budyniem nie próbowałam...kuszące...

    OdpowiedzUsuń
  9. często na śniadanie robię taką pychotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Owsianka... tako :D ostatnio staram się do niej przekonać, dzięki tarcie z rabarbarem i owsianką - robię postępy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Po takim posiłku uważam sezon letnich owoców za rozpoczęty ;)

    OdpowiedzUsuń