czwartek, 7 czerwca 2012

Szybki omlet z pomidorową salsą.

Są czasem takie bardzo zabiegane dni. Kiedy po bieganiu po urzędach i szybkich zakupach wpadam do domu głodna jak wilk. Jedyną myślą wtedy jest "szybko!". A gdy drugą myślą jest "byle nie kanapki" to trzeba włączyć kreatywne myślenie. Tym razem  stwierdziłam, że dysponuję jedynie jajkami, szynką, cebulą, pomidorem i ostatnim plasterkiem sera. Wynik był prosty - omlet!

Omlet:
2 jajka
2 plasterki szynki
kawałek cebulki
plasterek sera posiekany drobno
pół łyżeczki papryki mielonek
sól morska i pieprz
odrobina mleka (do 50ml)

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i przyprawy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się lekko zetnie wrzucamy pokrojone składniki i przykrywamy patelnię przykrywką. Można obracać i smażyć z obu stron lub na małym ogniu bez obracania.

Salsa pomidorowa:
1 pomidor
kilka listków bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
sól morska i pieprz
ocet winny lub balsamiczny

7 komentarzy:

  1. Pyszny omlet! Aż miło było do niego zasiąść i go zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj nabrałam ochoty na omlet i zrobiłam go z twojego przepisu. Pyszności! ;3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, chyba zaraz sobie taki zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też często po zabieganym dniu i wielkim apetycie przyrządzam sobie omlet ; )

    OdpowiedzUsuń