poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pełnoziarniste placuszki na śmietanie.

Poniedziałek przed śniadaniem. Zaglądam do chlebaka - pustki. Mleka tyle co do kawy - czyli owsianka odpada. No to może placuszki? Ale tam też mleko potrzebne. Zaglądam do lodówki - jajko zostało jedno, serków żadnych nie ma. Hmm. No to będą placuszki z resztek! Wyszły tak pyszne, że jedliśmy je kilka dni - na śniadanie lub na deser.
PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI
przepis na 1 porcję
1/2 banana
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka otrębów
1 jajko (białko i żółtko osobno)
1,5 łyżki śmietany 9%-12%
1 łyżka syropu z agawy

Białko ubijamy na sztywną pianę. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy żółtko, śmietanę i syrop z agawy. Następnie dodajemy mąk i otręby. Całość mieszamy, dodajemy ubite białko i łączymy delikatnie łyżką. Placuszki smażymy na suchej (lub zwilżonej kroplą tłuszczu) patelni. U mnie podane zostały z łyżką domowego dżemu wiśniowego.

22 komentarze:

  1. Liczy się kreatywność! Fajny pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki na śmietanie wychodza puszyste... Wiem bo sama kiedys robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Okazuje się, żę czasem nawet dobrze jest mieć 'pustą' lodówkę ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. resztkowe i zupełnie nie planowane często wychodzą pyszniejsze od tych idealnych z przepisu, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  5. zgłodniałam patrząc na ten przepis ! :) zapraszam na mojego bloga , odchudzam się od 2 tygodni , mam nadzieje ze będziesz mnie wspierała !
    bd do ciebie często zaglądała :) u mnie nowy post na temat motywacji ,wyprzedaży i przepis ,może ciebie zainteresuje mój post . Pozdrawiam http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne i puszyste placuszki ! na pewno były niesamowite w smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie kreatywne pomysły :)
    i jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania wszystkiego do samego końca.
    Placuszki zapowiadają się zachęcająco...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nas śmietanie jeszcze nie robiłam. Wyglądają tak apetycznie, że chyba się pokuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. skąd ja z nam te pustki? u mnie w domu od pewnego czasu ciągle czegoś brakuje...

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny sposób na czyszczenie lodówki ;)
    dodaję do obserwowanych ^^

    http://emptytaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam placuszków :c Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. omomom ale pyszne puszyste grube placuszki hehe ;d pysznosci śniadaniowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile placuszków wyszło z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny przepis ;)ale czy jeśli nie posiadam syropu mogę go zastąpić np. miodem ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety nie zachwyciły mnie te placuszki, ale trzeba przyznać, że szybko się je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam je dzisiaj na śniadanie, i wyszły tak pyszne, że na pewno będą mi towarzyszyły na długo :D Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli zamienię mąkę pełnoziarnistą mąką żytnią razową, zmieni się jakoś drastycznie konsystencja czy smak placuszków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmieni się. Jedna i druga to typ 2000 :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...