środa, 2 stycznia 2013

Tarta z groszkiem, cebulą i pieczarkami.

Jak pisałam niedawno, ostatnio tarty są moją ulubioną formą obiadu. Czasem składniki same przychodzą do głowy, czasem robię po prostu tak zwany przegląd lodówki - i za każdym razem wychodzi coś pysznego. A do tarty za każdym razem podaję kiełki - świetnie się komponują. Polecam robienie tart - szczególnie takich odchudzonych. Nie wymagają dużo pracy, są łatwe w wykonaniu, a za jednym zamachem mamy obiad na dwa dni :)
TARTA Z GROSZKIEM, PIECZARKAMI I CEBULĄ
przepis na formę do tarty 24 cm
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszana pszenna, żytnia i orkiszowa)
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów
1 jajko
 50 g zimnego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli

Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy to można użyć zwykłej tortownicy. Kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier. Odstawiamy do przestygnięcia.


Farsz:
250 g mrożonego groszku
200 g pieczarek
1 duża czerwona cebula
80 g sera cheddar
2 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżki jogurtu naturalnego
dwie szczypty soli
świeżo mielony pieprz

Groszek wcześniej rozmrażamy. Na patelni podsmażamy pieczarki, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Cebulę kroimy w plasterki.

W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy wszystkie pozostałe składni. Całość dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy połowę sera, pieczarki, groszek i cebulę. Zalewamy tartę, posypujemy resztą sera i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach - do całkowitego ścięcia masy jajecznej i ładnego przyrumienienia.

12 komentarzy:

  1. Idealny lekki przepis na Nowy rok :) Zapisuje! :)
    Ps. Fajna zmiana głównego loga

    OdpowiedzUsuń
  2. nie am to jak twoje pyszne tarty ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł super, jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnej tarty, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis , mam nadzieje ze bedzie wiecej fajnych przepisów :)
    bardzo fajnie czyta się twoje posty ,będę tutaj często zaglądała , zapraszam ciebie do wspierania mnie podczas mojej diety :) oprócz diety znajdziesz na moim blogu opisy wycieczek zagranicznych i krajowych :)


    http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i do tego jest zdrowa!myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta cebula świetnie wygląda w tarcie! Chętnie by się taką zjadło ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak smakuje tak samo jak wygląda to zazdroszczę obiadu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sekret tarty tkwi w dobrze dobranych dodatkach, twoje jak najbardziej mi odpowiadają.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można wykonać ją w 100% z mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jest wersja bez białej mąki, ale z otrębami: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/05/penoziarnista-tarta-ze-szparagami-i.html jednak wtedy ciasto jest twradsze i mniej kruche.

      Usuń