Zostały Wam jeszcze jakieś pierniczki po świętach? Schowane do puszki lub słoika i nieco zapomniane? Idealnie nadadzą się, jako dodatek do śniadaniowej owsianki - nadając jej słodycz i piernikowy posmak. Do tego suszone wiśnie i znowu mamy najpyszniejszą owsiankę na świecie :)
ORKISZÓWKA Z PIERNICZKAMI
przepis na 1 porcję
4 łyżki płatków orkiszowych
1 łyżka otrębów
1 płaska łyżeczka mielonego lnu
1 łyżka suszonych wiśni (lub żurawiny)
1 łyżka syropu z agawy
2 pierniczki
W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki orkiszowe, otręby, len mielony i pokrojone suszone wiśnie. Gotujemy kilka minut na malutkim gazie. Dosładzamy syropem z agawy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy pokruszone pierniczki.
Śliczna miseczka. A co do pierniczków to lubię kawę zmiksowaną z nimi.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Pycha!
OdpowiedzUsuńMniam. Też wykorzystuję pokruszone pierniczki do słoikowych śniadań. Idealny dodatek :)
OdpowiedzUsuńchciałabym Ci bardzo podziękować za cudowny przepis na pierniczki:) wszystkim w domu bardzo smakowały, nawet temu najmłodszemu domownikowi!
OdpowiedzUsuńporównuję do wina - czym "starsze" tym lepsze. wczoraj zjadłam ostatnie, a jeszcze kilka wisi na choince:)
Cieszę się, że przepis się przydał i że tak smakowały pierniczki :)
UsuńAle apetycznie wygląda ta owsianka, pysznie!
OdpowiedzUsuńMiseczka zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana, aż mi zapachniało;)
OdpowiedzUsuńpyszna i zdrowa. wspaniałe śniadanie.
OdpowiedzUsuńkocham takie owsianki <3 pycha !
OdpowiedzUsuńWiśnie zastąpię suszoną śliwką i robię jutro na śniadanko, takie dobre niedzielne :)
OdpowiedzUsuńI would love to try this unique recipe. Happy New Year from India!
OdpowiedzUsuń