Poniedziałek przed śniadaniem. Zaglądam do chlebaka - pustki. Mleka tyle co do kawy - czyli owsianka odpada. No to może placuszki? Ale tam też mleko potrzebne. Zaglądam do lodówki - jajko zostało jedno, serków żadnych nie ma. Hmm. No to będą placuszki z resztek! Wyszły tak pyszne, że jedliśmy je kilka dni - na śniadanie lub na deser.
PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKIprzepis na 1 porcję
1/2 banana
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka otrębów
1 jajko (białko i żółtko osobno)
1,5 łyżki śmietany 9%-12%
1 łyżka syropu z agawy
Białko ubijamy na sztywną pianę. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy żółtko, śmietanę i syrop z agawy. Następnie dodajemy mąk i otręby. Całość mieszamy, dodajemy ubite białko i łączymy delikatnie łyżką. Placuszki smażymy na suchej (lub zwilżonej kroplą tłuszczu) patelni. U mnie podane zostały z łyżką domowego dżemu wiśniowego.
Liczy się kreatywność! Fajny pomysł. ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na śmietanie wychodza puszyste... Wiem bo sama kiedys robiłam :)
OdpowiedzUsuńOkazuje się, żę czasem nawet dobrze jest mieć 'pustą' lodówkę ;p
OdpowiedzUsuńresztkowe i zupełnie nie planowane często wychodzą pyszniejsze od tych idealnych z przepisu, prawda?
OdpowiedzUsuńzgłodniałam patrząc na ten przepis ! :) zapraszam na mojego bloga , odchudzam się od 2 tygodni , mam nadzieje ze będziesz mnie wspierała !
OdpowiedzUsuńbd do ciebie często zaglądała :) u mnie nowy post na temat motywacji ,wyprzedaży i przepis ,może ciebie zainteresuje mój post . Pozdrawiam http://perfektbin.blogspot.com/
Jakie pyszne i puszyste placuszki ! na pewno były niesamowite w smaku
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kreatywne pomysły :)
OdpowiedzUsuńi jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania wszystkiego do samego końca.
Placuszki zapowiadają się zachęcająco...
Cudaśne grubaski <3
OdpowiedzUsuńNas śmietanie jeszcze nie robiłam. Wyglądają tak apetycznie, że chyba się pokuszę :D
OdpowiedzUsuńskąd ja z nam te pustki? u mnie w domu od pewnego czasu ciągle czegoś brakuje...
OdpowiedzUsuńświetny sposób na czyszczenie lodówki ;)
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych ^^
http://emptytaste.blogspot.com/
Właśnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam placuszków :c Twoje wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńomomom ale pyszne puszyste grube placuszki hehe ;d pysznosci śniadaniowe ;d
OdpowiedzUsuńIle placuszków wyszło z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuń5 alb o 6. Już nie pamiętam.
UsuńCudowny przepis ;)ale czy jeśli nie posiadam syropu mogę go zastąpić np. miodem ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Cukrem też można :)
UsuńNiestety nie zachwyciły mnie te placuszki, ale trzeba przyznać, że szybko się je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj na śniadanie, i wyszły tak pyszne, że na pewno będą mi towarzyszyły na długo :D Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńJeśli zamienię mąkę pełnoziarnistą mąką żytnią razową, zmieni się jakoś drastycznie konsystencja czy smak placuszków ?
OdpowiedzUsuńNie zmieni się. Jedna i druga to typ 2000 :)
Usuń