W ramach współpracy z firmą Neoflam miałam już przyjemność przetestować ich cudowny garnek ceramiczny, który do dziś jest moim ulubionym (ostatnio nawet piekłam w nim schab). Tym razem do przetestowania dostałam patelnię grillową z powłoką ceramiczną. Co prawda chwilowo wszystkie się w sklepie internetowym wyprzedały, ale ta jest prawie identyczna, różni się jedynie kolorem.
Od dawna już wiem, że grillowane mięsko jest zdrowsze od smażonego. Do tej pory używałam grilla elektrycznego typu raclette. Minus był taki, że bardzo często mięso było surowe w grubszej części, a jednocześnie przypalało się od zewnątrz. Patelnia pod tym względem przebija grilla o tysiąc razy. Przed smażeniem natłuszczam patelnię kroplą oleju, rozgrzewam ją, kładę mięso lub rybę, a po chwili przykrywam przykrywką i zmniejszam trochę gaz. Mięso czy ryba wychodzą idealne - obsmażone z zewnątrz, a idealnie wilgotne i soczyste w środku. Patelni używam od około dwóch miesięcy - nadal wygląda jak nówka(zdjęcie zrobione dzisiaj), nic do niej nie przywiera, a myję ją zazwyczaj tylko delikatną gąbeczką. A gdy grilluję grzanki lub tortille to wystarczy, że przetrę ją papierowym ręcznikiem. Żadnych godzin namaczania i szorowania, jak to było w przypadku grilla.
Patelnia towarzyszy mi praktycznie codziennie przy przygotowywaniu obiadu. Poniżej znajdziecie kilka moich propozycji:
Grillowany filet z piersi kurczaka. Podany z surówką z białej kapusty i pora oraz puree z kalafiora.
Grillowany filet z łososia. Podany z gotowanym brokułem i ryżem basmati.
Grillowana tortilla. Podana na sałacie rzymskiej z pomidorami.
Patelnia wykonana jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja ścianek gwarantuje, że patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Od wewnątrz i na zewnątrz patelnia pokryta jest powłoką ceramiczną, składającą się głównie z dwutlenku krzemu z niewielkim dodatkiem około 20 minerałów m.in. żelaza, srebra. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania.
Podsumowując: To już moja druga patelnia firmy Neoflam. Ta patelnia grillowa z miejsca podbiła moją kuchnię. Dla mnie to patelnia idealna: pozwala na zdrowsze, szybsze i smaczniejsze przygotowanie jedzenia. Jest super wygodna w użytkowaniu - nie jest za ciężka ale jest stabilna, ma idealnie dopasowaną przykrywkę, bardzo łatwo się ją myje i po użytkowaniu przez dwa miesiące wnioskuję, że będzie mi służyć przez lata.
Podsumowując: To już moja druga patelnia firmy Neoflam. Ta patelnia grillowa z miejsca podbiła moją kuchnię. Dla mnie to patelnia idealna: pozwala na zdrowsze, szybsze i smaczniejsze przygotowanie jedzenia. Jest super wygodna w użytkowaniu - nie jest za ciężka ale jest stabilna, ma idealnie dopasowaną przykrywkę, bardzo łatwo się ją myje i po użytkowaniu przez dwa miesiące wnioskuję, że będzie mi służyć przez lata.
Łosoś wygląda wspaniale no i zastanawia mnie ta pasta :):)
OdpowiedzUsuńa jaka cena jest takiej patelni?
OdpowiedzUsuńTutaj jest link do sklepu: http://sklep.neoflam.pl/Patelnia-grillowa-Mitra-28cm-na-indukcje-popiel%283,146,384%29.aspx
UsuńTeż mam patelnie go grillowania, co prawda innej firmy. Jestem nią naprawdę zachwycona:)
OdpowiedzUsuńtaka patelnia to super sprawa, muszę zakupić ,chyba ,ze znajdę u siebie w szafce ;p
OdpowiedzUsuńJa dostałam patelnię do grillowania bez tłuszczu od babci. Można na niej (podobno) przyrządzać danie bez wcześniejszego natłuszczania patelni. Niestety po jednym razie patelnia się przypaliła i nie dała się domyć. Twoja jest świetna :)
OdpowiedzUsuńBardzo solidnie wygląda ta patelnia, a że rozważam zakup patelni grillowej to tym chętnie przeczytałam wpis. Dzięki za recenzję.
OdpowiedzUsuń