niedziela, 26 maja 2013

Młode buraczki w sosie balsamico i pomysł na obiad.

Bez zbędnych wstępów - pyszne buraczki, które są świetnym dodatkiem do wielu dań. Dla niektórych brzydkie, a moim zdaniem całkiem urocze. A przede wszystkim - pyszne.
MŁODE BURACZKI W SOSIE BALSAMICO
1 botwinka z buraczkami (u mnie 3 szt)
100 ml octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru
sól morska
pieprz 


Odcinamy liście, buraczki obieramy i kroimy na połówki. W garnuszku (najlepiej z grubym dnem) podgrzewamy ocet balsamiczny. Dodajemy cukier i na małym ogniu odparowujemy, aż sos stanie się gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy przygotowane buraczki i marynujemy około godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przekładamy buraczki, posypujemy solą morską i pieprzem. Zapiekamy przez około 45 minut. Po upieczeniu i podaniu, polewamy pozostałym sosem (podgrzanym).

Ja podałam buraczki z filetem z kurczaka 160 g) i ryżem basmati (40 g). Całość to około 450 kcal.  

5 komentarzy:

  1. wygląda... średnio. ble

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takich nie jadłam ale chętnie bym spróbowała.
    Nie wiem co poprzednik miał na myśli z tym wyglądem. Dla mnie wygląda inaczej niż przywykłam a to znaczy interesująco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, nigdy nie jadłam buraczek w tym wydaniu, trzeba spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje super !!!polecam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...