Obsesja szparagowa znowu się zaczęła. Aż sama się dziwię, że odkryłam je dopiero w zeszłym roku - od tamtej pory są jednym z moich ulubionych warzyw. Pyszne w każdej postaci - na pizzy, w risotto czy w tarcie. Grillowane, duszone, pieczone czy gotowane - uwielbiam je wszystkie. Dzisiaj mam dla Was pyszną sałatkę ze szparagami, kurczakiem i jajkiem. Odkąd odkryłam jak świetnie spisuje się ugotowane jajko w sałatce - bardzo często wykorzystuję ten trik. Jajko świetnie zastępuje sos. Sałatka jest szybka, jednak wymaga przygotowania kilku składników w tym samym czasie. Polecam - jest pyszna, sycąca i zdrowa.
SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMIprzepis na 1 porcję
8 szparagów
150 g mięsa z piersi kurczaka
1 jajko
50 g makaronu pełnoziarnistego
2 suszone pomidory
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka masła klarowanego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie kroimy mięso z kurczaka w kostkę, oprószamy je solą, pieprzem i dowolnymi ziołami (u mnie prowansalskie), po czym smażymy mięso na patelni. Jajko możemy przygotować na dwa sposoby - albo po prostu ugotować je na miękko (wkładamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty), albo w koszulce (wbijamy jajko do szklanki, po czym przelewamy na wrzątek z octem). Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki - główki odkładamy osobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy nóżki szparagów i smażymy je często mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy główki, oprószamy szparagi solą i smażymy następne 2-3 minuty. W miseczce układamy: makaron, kurczaka, pokrojone w paski pomidory suszone, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, szparagi. Na wierzch kładziemy jajko i od razu pałaszujemy :)
Nie miała pomysłu na obiad;) Juz mam:)
OdpowiedzUsuńJa tez co roku czekam na szparagi :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ta salatka.
ja nigdy nie jadłam szparagów, wiesz? ale w tym roku postanowiłam definitywnie to zmienić! :) do tej zmiany na pewno wykorzystać Twoją sałatkę, podoba mi się. ;)
OdpowiedzUsuńchyba zacznę jeść tak jak ty ,twoje potrawy coraz bardziej mnie zachwycają! zdecydowanie muszę zakupić szparagi i zrobić tak cudowną sałatkę ;)
OdpowiedzUsuńpyszna wiosenna konkretna sałatka, czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńMa w sobie wszystko co lubię, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJa sezon szparagowy zamierzam dopiero zacząć :) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi. Z jajkiem rewelka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWypróbuję.
Pozdrawiam
Mniam! Lubię to :>
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Konkret czyli mięsko i trochę zielonego czyli to co lubie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMniam, świetna wiosenna sałatka z gatunku tych pożywnych :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię. jesteś dla mnie taką inspiracją z motywacja jeszcze większą,to dzięki Tobie mimo że już po diecie prawie jem zdrowo i nie ciągnie mnie do "śmieci" to dzięki Twoim przepisom moje obiady nie wyglądają wiecznie tak samo,to wszystko dzięki Tobie i Twojej kreatywności,dziekuje :)
OdpowiedzUsuńA mam pytanie w sumie jeszcze.. możesz powiedzieć mi tak w przybliżeniu ile powinna jadać osoba ćwicząca 4 razy w tygodniu (killer,turbo) waga kurde nie wiem około 55 kg/166 wzrost ?:)
Z góry dziekuje jak i za odpowiedź tak i za to co dla nas robisz ;)
Około 2300 kcal dla utrzymania wagi - polecam kalkulatory zapotrzebowania kalorycznego w internecie :)
Usuńa do zrzucenia tak około 0,5 kg na tydzień? 1800 myślę że styknie przy ćwiczeniach ?:)
OdpowiedzUsuńMam też pytanie dotyczy ono miesiączki..jak myślisz czym moze byc spowodowany zanik ?:)
Najlepiej jest zmniejszać kalorie co tydzień o sto kalorii, 1800 - 1900 powinno być w porządku. A jeżeli chodzi o zanik miesiączki - koniecznie zgłoś się do lekarza.
Usuńbyłam.. ale dziekuje za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńZ doświadczenia wiem, że lekarz bywa lekarzowi nierówny - mam różne doświadczenia z ginekologami. Większość się nie interesuje, wizyta trwa minutę i wypisuje receptę. Ciężko trafić na innego. Ale szukaj, aż znajdziesz takiego, który pomoże :)
UsuńWygląda cudownie. A ile to ma kcal?
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu będę robiła coś ze szparagami :) nie musze ich gotować wcześniej? Pytam jako totalny szparagowy laik:)
OdpowiedzUsuńMasz do wyboru: albo gotować, albo grillować, albo smażyć, a pewnie i zapiekać :) U mnie są smażone na patelni, to im wystarczy :)
Usuńchętnie bym to u siebie zrobiła, ale niestety nie mam szparagów;(((
OdpowiedzUsuńzrobiłam:) pyyychaaaa :):):) Wielkie dzięki za wszystkie przepisy:) Są mega rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńSzparagi zakupione..będzie się dzis działo w kuchni :)
OdpowiedzUsuńW tym roku postanowiłam w końcu spróbować szparagów !! I do tego spróbuję przyrządzić je samodzielnie ;-) Skorzystam z przepisu - mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa odkryłam szparagi dopiero w tym roku, i też się sobie dziwię :) Nominowałam Cię do Liebster Award :) http://projektkobiecosc.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html
OdpowiedzUsuńRewelacja moja ukochana sałatka ze szparagami. Pierwszy raz zrobiłam rok temu i zakochałam się w sałatce i szparagach. Sezon 2014 na szparagi rozpoczęłam właśnie tym daniem. Polecam. Pyszne i zdrowe, dobry pomysł na obiad lub do zabrania do pracy.
OdpowiedzUsuń