Może nie jest to wiosenne ciasto. Prażone na patelni jabłka, cynamon, kruszonka - przywodzą na myśl raczej jesienne lub zimowe wieczory, a nie te cieplejsze, wiosenne. Jednak mieliśmy tak ogromną ochotę na szarlotkę, że nie przeszkodził nam nawet brak kwaskowatych jabłek. Użyłam słodszych, dzięki czemu pominęłam dodatek cukru w musie jabłkowym. Opierałam się na moim zeszłorocznym przepisie na szarlotkę, ale starałam się go jeszcze trochę uzdrowić i odchudzić. Ciasto wyszło tak samo pyszne, jak wtedy!
LEKKA SZARLOTKA OWSIANAprzepis na tortownicę 24 cm
Na mus:
1,5 kg jabłek kwaskowatych
2 łyżki brązowego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
cynamon w ilości dowolnej
szczypta kardamonu
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i zalewamy szklanką wody. Mieszamy często i dusimy do uzyskania gładkiego musu. Możliwe, że trzeba w trakcie podlać dodatkową wodą, żeby jabłka nie przywierały i się nie przypaliły. U mnie zajęło to około 45 minut. W połowie dodajemy przyprawy i cukier.
Na spód:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki brązowego cukru lub słodzidło (u mnie Stevia)
80 g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki wody
Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło zwykłe i orzechowe rozpuszczamy (na przykład w kąpieli wodnej) i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, rozpuszczone masła, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłożoną papierem tortownicę (u mnie 24 cm) wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut (aż zacznie się lekko rumienić).
Na kruszonkę:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
50 g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
cynamon
W tym samym czasie, gdy podpiekamy spód szarlotki w piekarniku - szykujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy je palcami.
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. Wystudzić przed podaniem - najlepiej schować na całą noc do lodówki.
Wygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i choć na ogół rzadko można spotkać odchudzone ciasta powalające smakiem, to myślę, że to by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńPiękna! Kruszonka z płątków owsianych wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńciekawe ile taki jeden kawałek będzie miał kalorii?
OdpowiedzUsuńJak jesteś taka ciekawa to sobie policz...
Usuńpolecam stronę ileważy.pl, ale po co liczyć?:) wystarczy spojrzeć na świetny, zdrowy skład i tyle powinno wystarczyć!
UsuńMniam, uwielbiam szarlotki, obojętnie w jakiej porze roku :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy ,szczególnie na ciacha ;) szarlotka mmm rozpływam się na jej widok *-*
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, osobiście uważam, że na szarlotkę zawsze jest pora:)
OdpowiedzUsuńMmm bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjestes wielka!wow swietny przepis!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę, więc zdecydowanie trzeba będzie ten przepis wypróbować !
OdpowiedzUsuńporywam przepis :) Szarlotka chodzi za mną już dłuższy czas...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie Bomba :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna zbieram się w sobie by taką zrobić, cudowna !
OdpowiedzUsuńUdało mi się ją zrobić :). Pomysł na ciasto i kruszonkę genialny. Jabłka zrobiłam swoim sposobem (prócz cynamonu nie dodałam nic innego) i wyszła pyszna.Nie raz do powtórki!
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis
Gdzie można kupić Stevia?
OdpowiedzUsuńJa ma stąd http://www.stevi-gold.pl/ wersja fluid.
Usuńjest dostępna w większych marketach - bez żadnego problemu
Usuńinspirujesz ludzi;) upiekę to dzis!
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić masło orzechowe?
OdpowiedzUsuńja zmieliłam sobie orzeszki ziemne niesolone i dałam kapkę oleju (;
UsuńHue, a w konkurencji się głowią, jak zrobić lekką kruszonkę, a Ty zrobiłas to złatwością :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekłam już drugi raz :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie opiekłam - przepyszna (nawet na ciepło;))!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda. Wypróbowana, więc polecam :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszna !
OdpowiedzUsuńciasto wyszło nieziemskie !
PS. proponowałabym dodać 3/4 składników na kruszonkę, tylko masła tyle ile w przepisie :) spokojnie wystarczy i nie bedzie się tak sypać :)
a ile trzeba dodać Stevii? takze 1/4 szklanki?
OdpowiedzUsuńW zależności od tego, jakiego zamiennika używamy - odpowiednio sobie przeliczamy.
Usuńprzepis polecam! szarlotka wyszła przepyszna. Używałam domowego masła orzechowego a jako substancji słodzącej- miodu. Miałam obawy co do tego czy mus nie będzie sprawiam kłopotów rozlewając się, na szczęście obyło się bez problemów. Kruche ciasto i kruszonka (też lekko zmodyfikowana, nie dodałam otrąb a same płatki owsiane) znakomite! Godne polecenia szczególnie na zbliżającą się jesień. Ja nie omieszkam piec jej ponownie!
OdpowiedzUsuńpycha:):):) pachnie w całym domu
OdpowiedzUsuńGenialny deser !!! Ja zamiast cukru również dodałam miodu;) Polecam wszystkim!!!!;)))))
OdpowiedzUsuńWitam, czy można masło lub jego część zastąpić tłuszczem kokosowym?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :)
UsuńWyszła fantastyczna:) Do jabłek dałam łyżkę kaszy mannej dzięki czemu nawet krojona na ciepło się nie rozpadała, posypałam płatkami migdałowymi:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam- WYSZŁA PYSZNA! masło zastąpiłam olejem kokosowym, a cukier miodem :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń