Ten sos to moje ostatnie odkrycie i najchętniej jadłabym go codziennie. Śmiać mi się chcę, że kiedyś mogłam używać sosów z torebki. Teraz okazało się, że tak mała ilość śmietanki również wystarczy, aby otrzymać pyszny, kremowy sos. Spokojnie można też użyć nieco większej ilość śmietanki 12%. A brokuł w tym przypadku jest dodatkiem idealnym. Jak dla mnie jest to perfekcyjne danie obiadowe. Pyszne, lekkie, ale sycące.
MAKARON Z LEKKIM SOSEM PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM50 g makaronu pełnoziarnistego
200 g brokuła
5 średnich pieczarek
35 ml śmietanki 18%
100 g mięsa z piersi kurczaka
5 g masła
ząbek czosnku
sól morska
pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę. Lekko posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy ze wszystkich stron. Zmniejszamy gaz, wrzucamy pokrojone pieczarki i masło. Często mieszamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Dolewamy śmietankę, dodajemy sól i pieprz. Dusimy około 3 minuty na większym ogniu, aby śmietanka zgęstniała.
Na talerzu układamy ugotowany al dente makaron. Na wierzch wykładamy sos. Podajemy z krótko gotowanym brokułem. Całość to 450 kcal.
smaczny i prosty sposób na obiad:)
OdpowiedzUsuńooo jak smacznie, i mam kolejny przepis do wykorzystania na obiadek ;) dziękuje !
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam takie delikatne dania :>
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę przepysznie ! Na pewno się niebawem skusze ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, na prawdę świetny !
Usuń'naprawdę' ;p
Usuńsmaczne i makaronowe czyli takie jak lubię najbardziej:))
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, a i na pewno smakuje świetnie! Uwielbiam brokuły! Będę musiała spróbować! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie.;D jestem okropną makaroniarą!
OdpowiedzUsuńŚmietana na redukcji? To raczej nie jest dobry pomysł :/ Z tego co wiem to dietetycy mówią, aby ją zastąpić jogurtem naturalnym ewentualnie greckim.
OdpowiedzUsuńNiby tak, ale nie mozna brać wszystkiech do 'jednego wora'.. Jeśli ktoś przeje np. 100g tłuszczów dziennie, to oczywiście, ale jezeli tylko 20g to dlaczego miałby nie uzyć trochę śmietany?:) Ja nie uzywam, ale jesli autorka lubi, to czemu nie :)
UsuńA ja wychodzę z założenia, że wszystko można jeść - ale w umiarkowanych ilościach. Odrobina śmietanki na pewno nie zaszkodzi, jeśli kontrolujemy ilość zjadanych tłuszczy, węgli i białek, a ja wszystko zliczam i wpisuje się to w mój bilans :) Poza tym powodzenia w robieniu sosu na gorąco na jogurcie - próbowałam i to się nie sprawdza :)
UsuńNa ile porcji starcza podana ilość składników?
OdpowiedzUsuńJest to przepis na 1 porcjeę Pomysł na obiad zazwyczaj podaję na 1 porcje, chyba że jest napisane inaczej.
OdpowiedzUsuńZrobiłam samo mięsko w sosie, bo akurat miałam inne dodatki i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Kto by pomyślał, że 3 proste składniki mogą dać w sumie coś tak smakowitego :)
OdpowiedzUsuń