Kolejny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Zamiast ryby możecie użyć również kurczaka - z puree z groszku wszystko smakuje pysznie :)
FILET Z SOLI NA PUREE Z GROSZKUZ PIECZARKAMI I RYŻEM
150 g filetu z soli
sól morska
świeżo mielony pieprz
czosnek granulowany
Filet z soli oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Smażymy na patelni z obu stron po około 3 minuty.
100 g zielonego groszku mrożonego
1 ząbek czosnku
5 g masła
3 łyżki mleka
Groszek gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, miksujemy blenderem z mlekiem, masłem, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
4 pieczarki
5 g masła
sól morska
Pieczarkom wycinamy nóżki, możemy również obrać kapelusze. Do środka każdej wkładamy odrobinkę masła. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut lub smażymy na patelni pod przykrywką na małym ogniu.
Rybę (135 kcal) podajemy na puree z groszku (122 kcal) z ugotowanym ryżem basmati (40 g - 137 kcal), pieczarkami (50 kcal) i rzodkiewkami (10 kcal). Całość ma 450 kcal.
Pychota, sola to moja ulubiona ryba. I ciekawy sposób na puree ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZdrowotność Twoich posiłków aż emanuje z fotografii które im robisz. Co to musi być dopiero, gdy się widzi taki posiłek na żywo i smakuje!
OdpowiedzUsuńSola to jedna z najlepszych ryb zaraz po łososiu. Koniecznie muszę wypróbować Twoje propozycji puree z groszku i tych pieczarek. Wszystko co uwielbiam mieć na obiad! - ryba i ciekawie przyrządzone warzywa :)
purre z groszku wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńmniam, świetny pomysł na obiad !! zdrowa ryba na pysznym puree *-* genialne ,a takie proste <3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na puree:) A jeszcze mam pytanie. Pamiętam jak w którymś ze starszych wpisów z serii Dzienny Jadłospis dodałaś zdjęcie jakiegoś dania obiadowego, na którym było mięso i puree z kalafiora. I moje pytanie brzmi: czy puree z innych warzyw niż ziemniaki (czyli np. kalafior, nie wiem czy jeszcze jakieś inne) robisz w taki sam sposób jak to z zielonego groszku? Czyli gotowane warzywo doprawiasz, dodajesz masło, mleko i miksujesz? Czy każde robisz inaczej?
OdpowiedzUsuńWszystkie robi się na tej samej zasadzie - różnią się tylko przyprawy i ilość mleka - mleko dodajemy stopniowo, żeby osiągnąć taką gęstość, jak chcemy.
UsuńMożemy zrobić puree z wielu warzyw - ja polecam z marchewki lub z cukinii. Tylko to drugie trzeba porządnie doprawić pieprzem. Macie jeszcze jakieś inne pomysły? Dzielcie się :)
OdpowiedzUsuńnp. z białej fasoli, z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny - pycha!
UsuńDziękuję za przepis z rybą i mam nadzieję na więcej.
OdpowiedzUsuńTo dzisiaj czas na groszkowe puree!:)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię:) Ma problem z rybami, za mało ich jem, bo nie umiem przyrządzić, albo jak zrobię to mi nie smakują:(
OdpowiedzUsuńwspaniały, kolory i zróżnicowany obiad :)
OdpowiedzUsuńTo puree sprawia że talerz wygląda tak wiosennie,chętnie wypróbuje Twój przepis !
OdpowiedzUsuńPuree z groszku jadłam kiedyś standardowo podczas pobytu w Anglii. Ostatnio też przyszedł mi pomysł, żeby zrobić je do obiadu, bo to którego próbowałam na Wyspie nawet mi zasmakowało :) Na pewno wykorzystam Twój przepis :D
OdpowiedzUsuń