czwartek, 17 maja 2012

Bigos z młodej kapusty.

Jest to chyba jeden z moich ulubionych obiadów w sezonie wiosennym. Najchętniej podany z młodymi ziemniaczkami, ale na nie dopiero przyjdzie czas (o ile się nie mylę, te które można już kupić są greckie i ani w połowie tak smaczne jak nasze, polskie). Z chudą, suszoną kiełbasą, a czasem nawet z boczkiem jeżeli uda mi się kupić wystarczająco ładny i chudy. Dodatków nie potrzeba wiele, można nawet je pominąć, ale moim zdaniem nadają cudowny aromat.

średnia główka młodej kapusty
kawałeczek kiełbasy chudej typu wiejska, klasztorna itp
150-200ml wody
cebula skrojona w piórka
pół łyżeczki tymianku (suszony)
dużo pieprzu, najlepiej prosto z młynka
sól morska
(opcjonalnie: koperek, boczek wędzony)

Wyrzucamy zewnętrzne liście kapusty, główkę myjemy dokładnie. Tniemy kapustę w grube paski.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kapustę i mieszamy co chwilę. W tym samym czasie kroimy kiełbasę w półplasterki i cebulę w piórka. Podsmażamy kiełbasę na patelni, pod koniec dodajemy cebulę, tak, żeby ją tylko zeszklić. Kiedy kapusta zrobi się miękka wrzucamy zawartość patelni do garnka, przyprawiamy i dusimy wszystko razem przez jakieś 5 minut. Młoda kapusta mięknie bardzo szybko, nie ma potrzeby długiego duszenia. Mi przygotowanie zajęło jakieś 15-20 minut.
Dla tych co lubią - koperek do podania.

3 komentarze:

  1. Ja uwielbiam młoda kapustę i właściwie jem ja tylko na wiosnę! świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny jest Twój bigos, u mnie wychodzi bury coś w stylu http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-bigosjednym-z-naj-11723330.html ;) pewnie to kwestia kapusty, bo robię z kiszonej, btw. myślałam, że nazwa bigos zarezerwowana jest dla potrawy z kapusty ukwaszonej, myślisz, że ze zwykłej kapusty wyjdzie bigos jak Twój? mam ochotę spróbować jak taki smakuje, a zima - młodej kapusty brak ;) miłego wieczoru! Ania.

    OdpowiedzUsuń