wtorek, 29 maja 2012

Pełnoziarniste muffiny z truskawkami i borówkami.

Do tych muffinów zabierałam się ze dwa tygodnie i zawsze mi było nie po drodze. A to kawa z przyjaciółką, a to jednak tarta, a to brak czasu, a to "bo nie wiem z czym". Muszę zaznaczyć, że swego czasu byłam wielką fanką muffinek, ale chyba po prostu mi się przejadły. Po długiej przerwie postanowiłam znowu się uśmiechnąć do mojej muffinkowej blachy.
Przepis zawsze jest taki sam, muffiny wychodzą tak samo pyszne. A podczas konkursu okazało się, że nie ja jedyna takim dysponuję (pozdrowienia dla Adrianny!) - mimo, że opracowany metodą prób i błędów to chyba po prostu jest przepisem idealnym!
Przepis na 12 muffinów:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki ciemnego cukru
2  łyżki dobrego oleju roślinnego
łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dwie szczypty soli
truskawki
borówki amerykańskie

Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je 1/2 szklanki mleka - odstawiamy na mniej więcej pół godziny. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko, cukier, esencję waniliową, olej i mleko. Gdy płatki już namiękną dosypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Przesypujemy suche składniki do mokrych, dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i borówki (w całości), mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

17 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie, aż kuszą by zajrzeć do środka!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe:) uwielbiam muffinki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają fantastycznie! muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :) Uwielbiam babeczki z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczniutkie :) A połączenie truskawkowo-borówkowe po prostu boskie...

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja się dziś zastanawiałam czy można muffinki zrobić z mąki pełnoziarnistej? :) Niestety zrobiłam te "mniej zdrowe" (wyszły pyszne), ale Twój przepis zostawiam na następny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubie robić muffiny i lubię patrzeć jak zjada je rodzina :D osobiście zawsze coś skubnę, ale chyba własnie mi sie przejadly. Tak to jest jak sie czesto cos robi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis jest dla mnie niesamowitym odkryciem! Nie dość, że muffiny są tak niskokaloryczne, to jeszcze szybko się je robi. Nie znam się zbyt dokładnie na savoir-vivre blogów kulinarnych, ale zamieszczając ten przepis na moim blogu napisałam, skąd on pochodzi i wkleiłam odnośnik. Sprawdź, czy wszystko w porządku :) http://na-dobre.blogspot.com/2012/06/owsiane-muffinki-i-piknik.html

    OdpowiedzUsuń
  9. a z płatkami owsianymi górskimi, to tak samo? też trzeba zalewać mlekiem itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Ja używam najczęściej właśnie górskich.

      Usuń
  10. Przepyszne, zamiast owoców dałam czekoladę gorzką. Polecam mega sycące. Tylko z tego przepisu wyszło mi 9 muffinek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy te pół szklanki mleka do zalania płatków zawiera się w tej 1 szklance z wypisanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, muffinki truskawkowe piekę podobnie, jedynie zamiast jajka daję dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń