poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Lekka zapiekanka makaronowa z kurkami.

Moje pierwsze spotkanie z firmą Neoflam i ich produktami było bardzo udane. Zajęłam drugie miejsce w ich konkursie kulinarnym Mistrzowie Patelni, a w ramach wygranej wybrałam dużą patelnię z powłoką ceramiczną - o taką o. Patelnia szybko stała się moją ulubioną i naprawdę ją ubóstwiam. Tym razem, w moje rączki trafił garnek z serii Nature Cook, który jest idealny do zapiekania, ale można też go używać jako zwykłego garnka.

Na pierwszy ogień postanowiłam wykorzystać go do zrobienia zapiekanki makaronowej, do której zabierałam się już od dłuższego czasu - za każdym razem zniechęcały mnie jednak moje stare naczynia żaroodporne.
Pierwsze wrażenie - garnek jest ładny. Drugie wrażenie - garnek jest wygodny. Trzecie wrażenie - nic nie przywiera!
Jego największą zaletą jest chyba właśnie powłoka - bardzo często przy zapiekankach miałam problem z przywieraniem - tutaj nie dość, że zapiekankę wyjęłam bez problemu to i domyła się raz dwa i bez żadnego wysiłku. Jest bardzo poręczny, przyjemny w używaniu i świetnie trzyma ciepło. Ma grube dno, dzięki czemu nic się nie przypala. Myślę, że garnek będzie też idealny do gotowania ryżu do sushi (zazwyczaj nieco mi się przypala) i dłuższego duszenia potraw - już niebawem przetestuję go do upichcenia jakiegoś bigosu :)
Gdyby ktoś był zainteresowany to taki śliczny garnek można kupić tutaj.

Co do samej zapiekanki to chyba wiele nie trzeba mówić - połączenie kurek i boczku jest wyśmienite. Jeśli chcecie jeszcze bardziej zmniejszyć ilość kalorii to boczek można zamienić na wędzoną szynkę. Wędzonkowy aromat  naprawdę wiele daje tej potrawie. Zamiast oregano może być też świeży tymianek - również genialnie pasuje do grzybów.
Lekka zapiekanka makaronowa z kurkami i boczkiem (4 porcje):
250g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne)
300g kurek
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 jajka
350 ml mleka (lub 300 + 50ml śmietanki 12%)
3 łyżki posiekanego oregano
100g chudego boczku
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (nawet odrobinę twardszy niż do jedzenia). Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i przekładamy do dużej miski.
Kurki myjemy dokładnie i kroimy, cebulę i boczek kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę.Na łyżce oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy pokrojone kurki. Gdy grzyby puszczą wodę dodajemy czosnek i boczek. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje.Wyłączamy gaz i odstawiamy aż lekko przestygnie. Do miski z makaronem przekładamy zawartość patelni, dodajemy dużo świeżo mielonego pieprzu, sól morską, posiekane oregano. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie pojemność 2l). W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i parmezan, roztrzepujemy dokładnie. Zalewamy makaron. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy przykrywkę. Można podawać dodatkowo posypane oregano.

Jedna porcja to około 490kcal.
Zapiekankę dodaję również do konkursu Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji. Do grzybów (szczególnie zapiekanek i risotto) uwielbiam białe wina. Polecam  Riesling d’Alsace  - wino, które jest subtelne, a jednocześnie głębokie i bogate w smaku. Idealnie komponuje się z tym daniem.

17 komentarzy:

  1. Garnuszek jest piękny. A wnętrze też niczego sobie. Uwielbiam takie zapiekanki, kurki i ten kremowy sos... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli z kurkami to musi być pyszne. Dla mnie chyba bez boczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jest się wegetarianinem to polecam jednak boczek lub jakąś wędzoną szynkę - nadaje dużo aromatu całej potrawie. Jeśli nie je się mięsa to trzeba jednak dodać coś aromatycznego, żeby zapiekanka była wyrazista w smaku.

      Usuń
    2. Uwielbiam zapiekanki z makaronem pene. Ta niestety nie dla mnie, bo z boczkiem. Zrobię bez, dorzucę jednak coś innego. Przepis nie jest zbyt wege, ale można go nieco zmodyfikować. ;)

      Usuń
  3. pysznie sie prezentuje! uwielbiam takie zapiekanki z makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makaronowe zapiekanki, nigdy nie próbowałam z kurkami- wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten garnuszek, a pomysł na zapiekankę super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałem już te garnki, bardzo fajne :) Zapiekanka też niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie:) ja mam dziś krem bokyłowy z fetą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna zapiekanka! z chęcią bym zjadła! i piękne pojemniczki na zapiekanki :) dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podoba mi się to grzybowo-mięsne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne naczynie ;]
    i smakowita zapiekanka. rzeczywiście, lekka i delikatna. na pewno wyborna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja marzę, żeby to zjeść! mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ta zapiekanka apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja wlasnie szukam przepisu na kurki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ehh uwielbiam boczek, zwłaszcza ten marynowany, wędzony a potem gotowany przez mojego tatę- jest po prostu o niebo lepszy od sklepowego. Niestety, odchudzam się więc boczuś i makaron dopiero jak schudnę;P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...