Najprostszy, a nawet wręcz banalny. Zwykły placek ze śliwkami. Nie może się nie udać i jest ekspresowy w wykonaniu. Śliwki można też zastąpić dowolnymi, sezonowymi owocami. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. A niektórzy potrafią nawet jeść go na śniadanie :)
Opierałam się na tym przepisie, ale po pierwsze z braku masła zastąpiłam je margaryną roślinną do pieczenia, a w trakcie okazało się, że trzeba dać więcej mleka - dałam o jakieś 1/3 szklanki więcej.
Opierałam się na tym przepisie, ale po pierwsze z braku masła zastąpiłam je margaryną roślinną do pieczenia, a w trakcie okazało się, że trzeba dać więcej mleka - dałam o jakieś 1/3 szklanki więcej.
Przepis:
250g mąki pełnoziarnistej
150g masła
100g cukru (może być brązowy, słodzik lub Stevia)
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek wypestkowanych, przekrojonych na połówki4 łyżki mleka + 1/3 szklanki
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem masło. Gdy będzie jasne i puszyste dodajemy sól i cukier, ucieramy. Następnie pojedynczo wbijamy jajka, nadal miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy powoli mleko. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, ale nadal płynna. Przelewamy do formy(35x23cm), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu gęsto układamy śliwki (skórką do dołu), dociskając je lekko. Pieczemy ok. 40-45 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
O, wychodzi ze Stevią albo słodzkiem w mniejszej ilości? Wchodzę w to ;) Zawsze się obawiam, że ciasto nie wyjdzie przez zaburzenie proporcji. Twoje ciasto wygląda cudnie, niebawem je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJa sobie obliczam. Jeśli jest np. 100 g cukru, a mam Stevię na której napisane jest, że jest słodsza w proporcji 3:1 to daję jakieś 30g Stevii i oczywiście, że wychodzi :)
Usuńze śliwkami i do tego pełnoziarnisty ,samo zdrowie ,pysznie !
OdpowiedzUsuńTo będzie chyba jedno z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekę:)
OdpowiedzUsuńNo przepysznie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńNo i wiadomo co dziś upiekę :)
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam ciasto pełnoziarniste ze śliwkami, też ostatnio zrobiłam takie, tylko jeszcze z jabłkami i pestkami dyni :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMmmm zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :]
OdpowiedzUsuńCzy na diecie bedzie ono dozwolone? :)
OdpowiedzUsuńZ racji tego, że mam zdecydowanie za dużo śliwek w lodówce, upiekę to ciasto pod koniec tygodnia :) Właśnie takie proste, wręcz banalne ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo co tygryski lubią najbardziej! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńja do ciast zawsze uzywam masła roślinnego :) Stare poczciwe mało roślinne :) Boje sie tych margaryn z kubeczka bo tam dają wode i ciasto moze sie nie udac, no ale Twoje jest boskie ;D
OdpowiedzUsuńooo ja chce taki placek:):)
OdpowiedzUsuńciasto mojego dzieciństwa:) najpierw z truskawkami, a potem ze śliwkami, zawsze posypane cukrem pudrem, jeszcze ciepłe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne!:)
OdpowiedzUsuńCo roku jak jestem w górach ciocia robi podobne ciasto ze śliwkami :) tylko mniej zdrowe i często z dodatkiem innego owocu :P
OdpowiedzUsuńPyszne jest!
Wypieki pełnoziarniste to jest coś, co lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację!
Pozdrawiam serdecznie!
kocham ciasta ze sliwkami :D
OdpowiedzUsuńAww, co za cudo...i pełnoziarniste! Nadziane po brzegi :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie, lepiej już chyba nie można :) Dziękujemy za dodanie kolejnego zdjęcia do Wykrywacza!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placuszki :) ja mogę powiedzieć szczerze że jestem taką osobą, która czasem na śniadanie zjada ciasto, staram się nie jeść słodyczy po godz 12:00 to stąd :) pozdrawiam i dzieki za przepis - wydaje się nie być trudny :)
OdpowiedzUsuńa co to znaczy 4 łyżki mleka + 1/3 szklanki? bo nie bardzo rozumiem
OdpowiedzUsuńW przepisie, z którego korzystałam było podane 4 łyżki. Okazało się, że to znacznie za mało i dodałam jeszcze 1/3 szklanki. Więc odmierzasz 1/3 szklanki mleka i dodajesz do tego jeszcze cztery łyżki.
Usuńbardzo ciekawy przepis- tym bardziej, że uwielbiam śliwki :)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki pełnoziarnistej używasz? Bo robiłam już kilka ciast na pszennej orkiszowej typ 2000 czy jakoś tak i w ogóle mi nie wyrastają;/
OdpowiedzUsuńPszenna pełnoziarnista Lubella lub Gdańskie Młyny. Ostatnio zazwyczaj pełnoziarnistą do wypieku chleba, która składa się z pszennej, żytniej i orkiszowej.
Usuńooooooooooooooo,ale mam teraz na to ochote. okropnie jest ogladać ten placek w zimę, bo skąd sie weźmie śliwki?! :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńjaka jest kaloryczność tego ciasta?
OdpowiedzUsuń