wtorek, 22 stycznia 2013

Dietetyczne muffiny. Bez cukru, mąki i tłuszczu.

scroll down for english version
Dawno nie było u mnie muffinów. Problem w eksperymentowaniu z dietetycznymi zamiennikami w muffinach jest takie, że czasem nie chcą odchodzić od papilotek - stąd u mnie małe zniechęcenie. Zamówiłam jednak w końcu silikonowe foremki i gdy tylko przyszły, od razu poczułam przypływ inspiracji. Przygotowałam dla Was muffiny bez mąki, cukru i tłuszczu 0 samo zdrowie. A przy tym są pyszne - miękkie i wilgotne w środku, a z zewnątrz stopniowo nabierają chrupkości. Jedna muffinka to tylko 55 kcal!
MUFFINY Z CIECIERZYCY
przepis na 12 muffinek
150 g ugotowanej ciecierzycy
50 g zmielonych płatków owsianych
4 łyżki otrębów
1/2 łyżeczki sody
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 szklanki mleka
30 kropli Stevii
szczypta soli
dżem wiśniowy bez cukru - ok. 70 g

W misce lub misie miksera mieszamy ugotowaną ciecierzycę, zmielone płatki owsiane, otręby, sodę, Stevię. Dodajemy połowę mleka i miksujemy na gładką masę, powoli dolewając resztę mleka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym dodajemy do naszej masy. Delikatnie łączymy całość łyżką. Do foremek nakładamy kolejno: łyżkę masy, pół łyżeczki dżemu i łyżeczkę masy (nie rosną za mocno). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor.
english version
Muffins haven't been at mine for long time. The problem with dietetic-replacement experiments is that muffins sometimes stick to the curlers and that is very discouraging for me. However I've ordered the silicon forms at last! As soon as they arrived I felt new inspiration coming. I've made those without flour, sugar or fat. Healthy and delicious. Soft and moist inside, with the crunchy bite outside. One muffin is only 55 calories! 
CHICKPEAS MUFFINS
for twelve muffins 
150g cooked or canned chickpeas
50g ground oatmeal 
4 table spoons of bran
1/2 teaspoon baking soda
2 eggs (separate yolk from whites) 
1/2 glass of milk 
30 drops of Stevia sweetener  
pinch of salt 
about 70 g cherry jam

In the bowl put:  cooked chickpeas, oatmeal, bran,  baking soda and Stevia, together. Add half of the milk and mix till smooth, carefully add rest of the milk still mixing. Beat egg whites with a pinch of salt. Gently add beaten whites foam to the dough, mix carefully with a spoon. Place one spoon of the mass to every tin, then half of the teaspoon of the jam and then one spoon of the dough again. Bake in 170 degrees for 20-25 minutes till nice golden color. 

23 komentarze:

  1. Już je uwielbiam! Podzielisz się chociaż jedną?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, ale mega dużo roboty:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używam Stevii czy mogłabyś napisać ile to będzie cukru/miodu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne... a dałoby się bez jajek i nabiału? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast mleka daj mleko roślinne, a jajka wydaje mi się, że można odpuścić, bo ciecierzyca ma idealne właściwości łączące :)
      na tej stronie masz tabelkę, w której są zamieszczone chyba wszystkie możliwości zastąpienia jajka :) http://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html

      Usuń
  5. muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie zdrowe przepisy , idealne muffiny !

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię cieciorki ale w tej formie na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja się zastanawiałam co zrobić z otwartym opakowaniem ciecierzycy...Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh it looks so yummy! I should try this :-)!
    Sorry that my comment isn't in Polish, Im working on it :-)!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciecierzycę i jestem już ciekawa smaku tych mufinek, jednak od silikonu to ja stronię i polecam inne foremki... dla mnie upieczone cokolwiek w silikonie jest gumowe i ...beee:)
    ale to mój punkt widzenia:)i pieczenia:) a piekę- codziennie praktycznie:) i pożeram ilości niestworzone tych wypieków( i wciąż niedowaga:!)... ale nie o tym chciałam ... przy okazji!!, mam amarantus i ... jurto robię Twoje batoniki z niego, pozdrawiam Iza-belka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie byłam wielką fanką ciecierzycy ale Twój przepis brzmi zachęcająco :) na pewno spróbuję! ja też robię często mufinki w zdrowszej wersji - zapraszam do porównania:
    http://zosiurkowamuma.blogspot.com/2012/10/pyszne-babeczki.html
    pozdrawiam smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają! Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno pyszne, zrobię z ciekawości:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A co z żółtkami? ;) Rozumiem, że miksuję razem z ciecierzycą i resztą składników? Użycie ich jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
  15. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate
    you taking the time and energy to put this article together.

    I once again find myself personally spending way
    too much time both reading and leaving comments.
    But so what, it was still worthwhile!

    Also visit my homepage ... legal ecstasy

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie mam ciecierzycy, a straszliwie mam ochotę na te muffiny. Czy mogę ją zastąpić mąką razową? Jak to podniesie ich wartość kaloryczną?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zrezygnować z tego przepisu, ale możesz skorzystać z innego - na przykład pełnoziarniste:
      http://feed-me-better.blogspot.com/2012/05/penoziarniste-muffiny-z-truskawkami-i.html (tu mąkę pelnoziarnistą możesz zastąpić razową)
      albo otrębowe:
      http://feed-me-better.blogspot.com/2013/02/dietetyczne-muffiny-otrebowe-bez-maki.html
      albo te:
      http://feed-me-better.blogspot.com/2013/04/zdrowe-penoziarniste-muffiny-bananowe.html

      Usuń
  17. mam kilka pytań: jaka Stevia jest najlepsza? czy ciecierzyce się jakos specjalnie gotuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam SteviGold (wersja fluid) i jest moim zdaniem najlepsza.
      Ciecierzycę gotuje się normalnie, w lekko osolonej wodzie, do miękkości.

      Usuń
  18. Hi there, I ԁo belіeve youг web site could be having ωeb bгowseг сompatibility іssues.
    When І tаke a looκ at your websitе in Sаfari, it lookѕ fine
    but when opеning in IΕ, it's got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, excellent website!

    My blog :: legal ecstasy

    OdpowiedzUsuń
  19. czy będą wyczuwalne kawałki ciecierzycy w babeczkach?? bo jest napisane, że tylko miksujemy mikserem, a nie blenderem, więc się zastanawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam "miksujemy na gładką masę" więc miksujemy, aby nie było kawałków ciecierzycy.

      Usuń