niedziela, 12 maja 2013

Filet z soli na puree z groszku.

Kolejny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Zamiast ryby możecie użyć również kurczaka - z puree z groszku wszystko smakuje pysznie :)
FILET Z SOLI NA PUREE Z GROSZKU
Z PIECZARKAMI I RYŻEM
150 g filetu z soli
sól morska
świeżo mielony pieprz
czosnek granulowany

Filet z soli oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Smażymy na patelni z obu stron po około 3 minuty.

100 g zielonego groszku mrożonego
1 ząbek czosnku
5 g masła
3 łyżki mleka

Groszek gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, miksujemy blenderem z mlekiem, masłem, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

4 pieczarki
5 g masła
sól morska

Pieczarkom wycinamy nóżki, możemy również obrać kapelusze. Do środka każdej wkładamy odrobinkę masła. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut lub smażymy na patelni pod przykrywką na małym ogniu.

Rybę (135 kcal) podajemy na puree z groszku (122 kcal) z ugotowanym ryżem basmati (40 g - 137 kcal), pieczarkami (50 kcal) i rzodkiewkami (10 kcal). Całość ma 450 kcal.

14 komentarzy:

  1. Pychota, sola to moja ulubiona ryba. I ciekawy sposób na puree ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowotność Twoich posiłków aż emanuje z fotografii które im robisz. Co to musi być dopiero, gdy się widzi taki posiłek na żywo i smakuje!

    Sola to jedna z najlepszych ryb zaraz po łososiu. Koniecznie muszę wypróbować Twoje propozycji puree z groszku i tych pieczarek. Wszystko co uwielbiam mieć na obiad! - ryba i ciekawie przyrządzone warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. purre z groszku wygląda super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, świetny pomysł na obiad !! zdrowa ryba na pysznym puree *-* genialne ,a takie proste <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na puree:) A jeszcze mam pytanie. Pamiętam jak w którymś ze starszych wpisów z serii Dzienny Jadłospis dodałaś zdjęcie jakiegoś dania obiadowego, na którym było mięso i puree z kalafiora. I moje pytanie brzmi: czy puree z innych warzyw niż ziemniaki (czyli np. kalafior, nie wiem czy jeszcze jakieś inne) robisz w taki sam sposób jak to z zielonego groszku? Czyli gotowane warzywo doprawiasz, dodajesz masło, mleko i miksujesz? Czy każde robisz inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie robi się na tej samej zasadzie - różnią się tylko przyprawy i ilość mleka - mleko dodajemy stopniowo, żeby osiągnąć taką gęstość, jak chcemy.

      Usuń
  6. Możemy zrobić puree z wielu warzyw - ja polecam z marchewki lub z cukinii. Tylko to drugie trzeba porządnie doprawić pieprzem. Macie jeszcze jakieś inne pomysły? Dzielcie się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. z białej fasoli, z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny - pycha!

      Usuń
  7. Dziękuję za przepis z rybą i mam nadzieję na więcej.

    OdpowiedzUsuń
  8. To dzisiaj czas na groszkowe puree!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno zrobię:) Ma problem z rybami, za mało ich jem, bo nie umiem przyrządzić, albo jak zrobię to mi nie smakują:(

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniały, kolory i zróżnicowany obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To puree sprawia że talerz wygląda tak wiosennie,chętnie wypróbuje Twój przepis !

    OdpowiedzUsuń
  12. Puree z groszku jadłam kiedyś standardowo podczas pobytu w Anglii. Ostatnio też przyszedł mi pomysł, żeby zrobić je do obiadu, bo to którego próbowałam na Wyspie nawet mi zasmakowało :) Na pewno wykorzystam Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń