poniedziałek, 3 września 2012

Kotleciki z kaszy jęczmiennej.

Na kotleciki z kaszy natrafiałam na wielu blogach. W związku z tym, że Facet nie lubi kaszy (żadnej!) to muszę starać się przemycać ją w jadalny dla niego sposób. 
Kotleciki można podawać jako danie główne, na przykład z sosem. U mnie były dodatkiem do obiadu - pysznej polędwiczki z mizerią. Z podanych proporcji mieliśmy kotlecików na dwa obiady - fantastyczna oszczędność czasu!
Przepis (na ok. 12 kotlecików):
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
200g pieczarek
pęczek szczypiorku
2 jajka
1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
3/4 szkl otrębów
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Moczymy przez 10 minut po czym osuszamy na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.
Pieczarki, cebulę, czosnek i szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Dodajemy pieczarki. Gdy woda odparuje woda, dodajemy czosnek i zdejmujemy patelnię z gazu. Odstawiamy do wystygnięcia. 
W misce mieszamy kaszę, jajka, usmażone pieczarki, czosnek, mąkę i otręby. Mieszamy całość, przyprawiamy masę solą, pieprzem. W rękach ugniatamy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w otrębach lub w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

17 komentarzy:

  1. A ja właśnie zastanawiałam się do czego użyć mojej kaszy jęczmiennej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite placuszki. Robiłam z kaszy jaglanej, ale tym razem wypróbuję Twój przepis - na zdjęciu wyglądają świetnie, bardzo apetycznie. To dziwne, ale takie wegetariańskie kotlety wolę od zwykłych...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne kotleciki:) własnie takiego przepisu szukałąm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaszy przemycać nie muszę, ale kotleciki i tak chętnie bym zrobiła :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne. U mnie jęczmienianka dzisiaj na śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny pomysł, a na zdjęciu prezentują się bosko!

    OdpowiedzUsuń
  7. napewno je zrobie! kocham kasze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Natrafiłam na tego bloga dzięki nowemu numerowi SHAPE i bardzo mi się tu podoba. Super przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja uwielbiam kotlety serowe z kaszy gryczanej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białym serem? Bo jeśli tak to muszę zrobić - bo jednym z moim ulubionych, prostych dań jest kasza gryczana z serem i śmietaną :)

      Usuń
  10. W sobotę robiłam bardzo podobne. Dodałam do środka jeszcze ser zółty i panierowałam w fistaszkach. Następnym razem użyję jednak drobnej kaszy, bo wydaje mi się, że kotleciki będą wówczas stabilniejsze. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można zamiast kaszy jęczmiennej użyć komosy ryżowej? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować, a sama niedługo postaram się przygotować takie na bloga :)

      Usuń
  12. Co oni z tymi kaszami mają? Mój to samo. Wypróbuję Twój przepis, może nie pozna :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie odnośnie konsystencji kotlecików. Przepis uwielbiam i są pyszne, ale zastanawiam się czy kotleciki powinny być " suche " w środku ,bo moje gdy je robię w środku są raczej miękkie i wilgotne. Czy tak może być czy raczej jem surowe? :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne : ) polecam wypróbować. Ja zamiast otrąb użyłam zmielonych płatków owsianych, natomiast na obtoczenie posłużyły mi zmielone płatki kukurydziane.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...