czwartek, 6 września 2012

Beztłuszczowe muffiny z kaszy jaglanej.

Kiedyś muffiny piekłam bardzo często, teraz goszczą u mnie raczej sporadycznie i najczęściej w ramach eksperymentu. Tym razem postanowiłam co wyjdzie jeśli zrobię je na kaszy jaglanej. O tym, jak zdrowa jest ta kasza pisałam tutaj - dlatego właśnie tak uparłam się, żeby coraz intensywniej wprowadzać ją do mojego jadłospisu.
Muffiny te są świetne na wynos - np. na drugie śniadanie w pracy. Są zdrowe, sycące, przygotowane bez dodatku tłuszczu. Miękkie i mokre w środku dzięki owocom. Do tego jeden muffin ma tylko niecałe 70 kcal.
Przepis na 12 muffinów:
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
5 łyżek otrębów (u mnie miks)
1 jajko
2 łyżki Stevii w proszku
1 szkl mleka
1 i 1/3 szkl malin
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli pozbijała się w grudki to rozgniatamy je dokładnie widelcem. Mieszamy kaszę razem z mąką, solą, słodzikiem, amarantusem, otrębami, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Wlewamy mokre składniki do suchych, niedbale mieszamy łyżką. Dodajemy maliny i mieszamy delikatnie (aby ich za bardzo nie uszkodzić). Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy masę (na wysokość papierków - nie rosną jakoś nadzwyczajnie). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor).

37 komentarzy:

  1. Beztłuszczowych nigdy nie robiłam, ciekawe. Wyglądają smacznie. :)

    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak tłuszczu, tylko 70 kcal - biorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokałdnie czegoś takiego poszukiwałam!
    Dziękuję za inspirację:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję ten przepis ,bo muffinki te są cudne ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana w muffinach, to naprawdę świetny pomysł! Biorę w ciemno, na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny przepis do wypróbowania, wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Też ostatnio wzięłam się za kaszę jaglaną:) Świetnie to wymyśliłaś, wspaniałe muffinki!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, na pewno wart wypróbowania, gdy spodnie zaczynają się coraz ciężej zapinać ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazwyczaj omijam kasze z daleka :)
    Ale muffiny z kaszą jaglaną- ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę wypróbować !
    zawsze omijałam kaszę z daleka!
    bardzo fajny pomysł;)
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z manny już piekłam, ale z kaszy jaglanej nigdy. A widzę, że warto, bo muffiny wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też mam ostatnio parcie na kaszę jaglaną, polubiłam ją. Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  13. ojacię, ale zdrowość. aż mi ślinka pociekła! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czym można zastąpić Stevię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie mogą to być np. 3 łyżki miodu, syropu z agawy, 6 łyżek cukru.

      Usuń
  15. Co się stanie jeżeli nie dodam amarantusa? Nie wiem gdzie to kupic? Czy stevie mozna zamienic na slodzik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić na słodzik i można nie dodać amarantusa (zamiast niego można dodać np. otręby)

      Usuń
  16. jakiej wielkosci masz foremki? ja mam 12 foremek o srednicy dna 4 cm, gory ok 7cm i wys 3,5

    OdpowiedzUsuń
  17. What i do nοt unԁerstoοd is аctuаlly how you
    аге nоw not actually a lot more well-preferred than you maу be rіght
    nοω. You are very intelligent. You unԁerstand thus considerably wіth гegaгds to thiѕ
    topiс, mаdе me indіvidually сonsider it frοm numerοus numеrous angles.

    Its lіke men аnd ωomen аre not
    fаscinated until it іs one thing to accomplish ωith Lady gaga!
    Your inԁiviԁual stuffs outstanding. Αlways take сare of іt up!


    Feel freе tο νisіt my
    weblog; payday loans online

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wyjęłam je z piekarnika i już zniknęły dwie mufki pomimo, że są jeszcze ciepłe. Wyszły naprawdę wilgotne, puszyste i słodziutkie. Przepis co prawda ciut zmodyfikowałam bo zamiast malin dałam żurawinę i banana a Stewię zastąpiłam słodzikiem w płynie. Wyszły naprawdę rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Szklanka kaszy odmierzona przed ugotowaniem czy ugotowac mniej, aby ugotowanej była jedna szklanka? Powoli się zabieram do ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o szklankę już ugotowanej kaszy - odmierzone po ugotowaniu :)

      Usuń
  20. To już kolejny nieudany przepis z Twojego bloga. Tym razem muffiny odchodziły od papilotek wraz z papilotkami. Eh, tyle fajnych przepisów tutaj, a nic nie wychodzi...

    OdpowiedzUsuń
  21. whoah thiѕ blog is mаgnіficent і rеally like reading
    уour artiсlеs. Staу uр thе great work!
    Yоu realize, many ρeople are hunting round fоr thiѕ іnfo,
    you could help them greatly.

    Look into mу blog - payday loans

    OdpowiedzUsuń
  22. ja właśnie zrobiłam, wyrosły mocno! ale dałam makę owsianą i porzeczki czerwone! wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie zrobiłam. Nie wiem co poszło nie tak ale zdecydowanie lepiej wyglądają niż smakują :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Powiem tak: babeczki w smaku bardzo dobre, rzeczywiście wilgotne. Ale jeśli robisz w papierkach to nie licz, że ci odejdą. Połowa babeczki zostaje na papierku. Część z nich zrobiłam w formie silikonowej (bez papierków) i te nawet ładnie wyskoczyły w całości.
    Jednym słowem polecam ale tylko do formy silikonowej

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam czy moge uzyc maki bezglutenowej np.kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
  27. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  28. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  29. zainspirował mnie ten wpis!

    OdpowiedzUsuń
  30. mnóstwo inspiracji na tym blogu!




    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń