poniedziałek, 7 stycznia 2013

Hummus z awokado.

Próbuję zamienić standardowy zestaw kanapkowy, czyli szynka + ser, na coś ciekawszego i zdrowszego. Moim najczęstszym śniadaniem są oczywiście owsianki, ale czasem mam ochotę na coś słonego. Świetnym rozwiązaniem są pasty kanapkowe - jeśli mądrze dobierzemy składniki, będą stanowiły świetny dodatek do ciemnego pieczywa na pyszne i zdrowe śniadanie.
Hummus z awokado, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu - szczególnie jeśli użyjemy puszkowanej cieciorki. Oczywiście, możemy też namoczyć, ugotować i wystudzić suchą, jednak zajmuje to znacznie więcej czasu. Pamiętajmy też, aby do pasty wybierać bardzo dojrzałe i miękkie owoce awokado. Jeśli trafimy na twardsze sztuki, odkładamy je na kilka dni w ciepłe miejsce, aby dojrzały.
HUMMUS Z AWOKADO
1 puszka ciecierzycy
1,5 dojrzałego awokado
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wydrążamy miąższ z awokado łyżką. Dodajemy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę. Dodajemy resztę składników: posiekany czosnek i pietruszkę, tahini, oliwę, sok z cytryny. Przyprawiamy lekko i całość miksujemy blenderem na gładką pastę. Próbujemy i ewentualnie mocniej doprawiamy do smaku.
Oprócz zastosowania, jako pasty do chleba, ten hummus świetnie nadaje się jako dodatek do wytrawnych placków, tortilli czy naleśników. Ja podałam go właśnie jako dodatek do tortilli z szynką, serem i czerwoną cebulą, podanej na sałacie rzymskiej z dodatkiem pomidorów. Pyszny obiad!

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus! Ten tradycyjny, ale chyba najbardziej z oliwkami i suszonymi pomidorami. Ten jednak, wygląda równie smacznie, a z miłości do awokado, na pewno go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie.... muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być udane połączenie, często tam gdzie hummus dodaję awokado (głównie w pitach), ale nigdy ich tak prawdziwie nie połączyłam, będzie trzeba spróbować. Tylko na jedno się nie zgadzam, na użytek puszkowanej cieciorki, wieeem że czasu brak zwykle (a u mnie to też problem z planowaniem, bo trzeba suchą wcześniej namoczyć, a ja myślę co by tu przygotować już kiedy jestem głodna, a nie dzień wcześniej;) ) ale to jeden z wyjątków w których różnica jest taka, że nie ma kompromisów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio podobną pastę z dodatkiem gomasio i przecieru pomidorowego.
    Nie mogłam się nazachwycać jej delikatnością i na pewno to zasługa dodatku awokado:)
    No i też się staram nie używać puszkowych - to jednak nie to samo, co świeżo ugotowane:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie połączyłam tych składników, a wydaje to się super pomysłem! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham hummus i awokado, często po prostu mieszałam jedno z drugim na kanapce, ale nigdy nie próbowałam miksować razem w jedną pyszną pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat hummusu, ale takiej jeszcze nie praktykowałam. Muszę koniecznie to nadrobić, bo bardzo lubię awokado.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam hummusu... Chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tradycyjnego hummusu nigdy nie jadlam, takiego tym bardziej ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba nawet coś podobnego kiedyś jadłam, ale to był przypadek. Miałam pastę z awokado i humus i robiłam pity więc posmarowałam najpierw humusem, a później awokado i dodałam składniki :) ciekawy smak. http://mowia-weki.blogspot.com/2012/03/pity-pszenno-zytnie-w-dwoch-wersjach.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego połączenia nigdy nie jadłam, dla mnie to nowość, którą trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam to mało powiedziane!

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy tego nie jadłam , ale chętnie bym spróbowała ;d

    OdpowiedzUsuń
  14. faktycznie prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojejku! Od niedawna kocham się w humusie i kuchni lewantu, a awokado wielbię od dawna. Pomysł na połączenie tych dwóch smakowitości mnie urzekł :D

    OdpowiedzUsuń
  17. supa, w sumie hummus mnie nie rajcuje ale zastosowanie awokado już bardzo tak, prima sort przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Hello from the US - Sorry for my response in English, but I saw your photo on Foodgawker and loved the title. Avocado and Hummus are two of my favorite things, so they must be incredible combined! Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  19. Install game hacker apk on your certain tool. sbgamehacker.me download and install for PC with easy actions that you.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...