poniedziałek, 22 lipca 2013

Lekki sernik z wiśniami.

Ostatnio mnie wzięło na serniki w połączeniu z sezonowymi owocami. Raptem tydzień temu dzieliłam się z Wami przepisem na serową tartę morelową, a dzisiaj znowu sernik. W końcu trzeba było zużyć drugą połowę opakowania sera :)

Samych wiśni nie znoszę. Za to uwielbiam wszystko z wiśni lub z wiśniami. Dżem wiśniowy to mój najulubieńszy. A idealne połączenie dla wiśni? Czekolada! Dlatego też przedstawiam Wam dzisiaj lekki sernik ze świeżymi wiśniami, na kruchym, czekoladowym spodzie.

LEKKI SERNIK Z WIŚNIAMI
przepis na tortownicę 20 cm
Spód:
40 g masła
40 g gorzkiej czekolady
150 g ciastek (lub dom owego ciasta kruchego)


Ciastka (lub ciasto) kruszymy w robocie kuchennym (lub ręcznie). W garnuszku rozpuszczamy masło z połamaną na kawałki czekoladą - na niewielkim ogniu. Mieszamy je z ciastkami. Przesypujemy na dno tortownicy i równo rozkładamy, dociskając ręką lub łyżką. Można schować na chwilę do lodówki.

500 g mielonego sera
2 łyżki śmietany 12%
50 g cukru (lub ksylitolu lub zamiennika)
2 jajka
2 łyżki budyniu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g wiśni


Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 160 stopni. W misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy po łyżce ser, następnie śmietanę. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń (w proszku) i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy. Mniej niż połowę masy wylewamy na przygotowany spód i rozsmarowujemy. Układamy dosyć ciasno wypestkowane i przekrojone na połówki wiśnie, po czym wylewamy resztę masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.

32 komentarze:

  1. wszystko fajnie, wisienki lubię... tylko te nieszczęsne pestki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co więcej - ja nie mam drylownicy, a jakoś dałam radę :)

      Usuń
  2. fajny lekki serniczek ;) przyznam że z wiśniami jeszcze nie próbowalam, ale widzę że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto :) Na pewno świetnie sprawdza się jako \ osłodzenie popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wiśniami bardzo lubię :)
    A kiedy jest lekki, to już w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik? Dla mnie zawsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dosłownie wczoraj myślałam o tym, że tak chętnie zjadłabym sernik z wiśniami. Podobnie jak Ty- samych nigdy nie jem, ale na ciepło to niebo w buzi! Mam pytanie o ser- tłusty, półtłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję takie zmielony w wiaderku, na sernik. Ważne żeby było napisane ser twarogowy - wtedy w składzie nie ma dziwnych dodatków. Mój miał chyba 4% tłuszczu.

      Usuń
  7. kocham serniki! chyba moje ulubione ciasto. musi być minimum raz w tygodniu! no, może przesadziłam. ale i tak, zawsze zwycięża sernik, podczas zastanawiania, "co ja mam dziś upiec?" ;]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też nie znoszę wiśni, kiedyś nie lubiłam ich pod żadną postacią, dopóki nie zrobiłam tortu szwardzwaldzkiego. Zgadzam się, czekolada i wiśnie to najlepsze połączenie :)
    uwielbiam serniki, Twój wygląda zabójczo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham sernik, ten wygląda naprawdę wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje przepisy, zdjecia i caly blog jest rewelacyjny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię podobny sernik, ale wygląda to tak że najpierw robię spód z pokruszonych herbatników, na to wiśnie w zalewie, a na to ser biały z mascarpone i dodatkami. też jest pyszny, wszyscy się zajadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA blogu też mam sernik z wiśniami z zalewy: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/12/sernik-straciatella-z-wisniami_29.html
      Ale jednak ten ze świeżymi jest o niebo lepszy :)

      Usuń
  12. I fajne jest w nim to, że jednak sernik, ale chyba trochę odchudzony. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. ile może mieć porcja kcl?

    OdpowiedzUsuń
  14. a co w końcu zrobiłaś z białymi porzeczkami (zdjęcie z FB)? bo dostałam właśnie pół kilo i nie wiem co z nimi zrobić ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam z nimi pankejki białkowe :)

      Usuń
    2. no to mi nie pomogłaś.. jadłam z nimi placki już trzy razy, a więcej pomysłów nie mam ;p

      Usuń
  15. Uwielbiam serniki, z chęcią poczęstowałabym się Twoim - smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachwycający :)
    Też za wiśniami samymi w sobie nie przepadam, ale w ciastach sprawdzają się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy nie bedzię problemem zrobić ten sernik w większej formie (24cm)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, tylko będzie bardzo płaski. No i można odrobinę zwiększyć ilość składników na spód (np. 200 g ciastek, 50 g masła, 50 g czekolady).

      Usuń
  18. wygląda cudownie :) i cała oprawa, ślinka cieknie :) czas wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest pycha! Chociaz musialam piec 1,5h... ale warto:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zobaczyłam, upiekłam, pokochałam <3 mój chłopak, który nie przepada za sernikami też

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam bez ciasteczkiwego spodu i owoców,zamiast cukru użyłam 30g ksylitolu i 5 pastylek stewii,wyszło bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń