Odkąd niedawno pierwszy raz zrobiłam domową granolę to zawsze muszę mieć zapas w szafce. Ostatnio skończyła mi się większość bakalii - gdy tylko kurier dojechał z wielką paką zamówionych smakołyków - ruszyłam do kuchni, szykować granolę oczywiście Jest absolutnie niezastąpiona, świetnie spisuje się na awaryjne śniadanie i smakuje lepiej niż najdroższe, sklepowe mieszanki. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście takiego domowego musli to koniecznie musicie je przygotować!
SKINNY PUMPKIN GRANOLA1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki lnu mielonego
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki chia (można pominąć)
1/2 szklanki dyniowego puree
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
1/3 szklanki soku jabłkowego
120 g orzechów (włoskie, nerkowce i laskowe)
120 g owoców suszonych (żurawina i morele)
50 g rodzynek
8 daktyli suszonych
W dużej misce mieszamy ze sobą: płatki, otręby, len, siemię, chia. Następnie w szklance łączymy sok z dyniowym puree, olejem i syropem. Przelewamy zawartość szklanki do miski i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki będą lekko mokre. Tak dużą porcję granoli warto podzielić na dwie blachy do pieczenia lub zrobić dwie tury. Połowę naszej granoli wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Rozprowadzamy łopatką, aby wyrównać, przy czym lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie siekamy wszystkie bakalie. Dodajemy je do wstępnie podpieczonej granoli, dokładnie wszystko dokładnie mieszamy, znowu wygładzamy i ugniatamy łopatką, po czym pieczemy przez kolejne 10 minut.W połowie pieczenia jeszcze raz przemieszać.
Wygląda przepysznie ale póki co muszę skompletować składniki. :-)
OdpowiedzUsuńchyba jedna z najpyszniejszych domowych granoli jakie widziałam *-*
OdpowiedzUsuńświetny przepis, wygląda cudownie :) mam dynię gotowaną z goździkami i cukrem, w tej chwili jest zamrożona, nada się do zrobienia puree? muszę ją jakoś wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam zamrożone - tylko już takie dobrze odparowane puree.
Usuńbardzo zdrowa i smakowita mieszanka :) Nie robiłam dawno domowego musli, czas to nadrobić. ;)
OdpowiedzUsuńAle ma dużo pysznych składników, domowe granole są najlepsze pod słońcem: )
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis :) a zdjęcia jeszcze ładniejsze. Muszę kiedyś spróbować tak zrobić ;p
OdpowiedzUsuńRobiłam, choć bez dyniowego puree czy soku jabłkowego, które wydają mi się jednak fajnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńczemu bakalie dowozi Ci kurier? kupujesz takie rzeczy, których nie ma w zwykłych sklepach?
OdpowiedzUsuńKupuję głównie te bakalie, które są dostępne w sklepach, jednak kupując je na allegro sporo zaoszczędzam. Dodatkowo zawsze skuszę się też na coś, co nie jest zazwyczaj dostępne w sklepach (tym razem było to chia i kasza bulgur).
UsuńPolecasz jakiś sklep na All? Ja kilka razy przymierzałam się do zakupu bakalii przez internet, ale oszczędność wydawała mi się niewielka.
UsuńJa zazwyczaj patrzę po cenach, plus sprawdzam komentarze. Ogólnie, żeby się opłacało: trzeba kupić dużo i najlepiej z kimś (wtedy koszt przesyłki dzieli się na pół, a czasem nawet uzbiera się na darmową wysyłkę, jaką sklepy oferują powyżej jakiejś tam kwoty).
UsuńOj obawiam się, że zjedzenie jej zajęłoby mi mniej czasu niż przygotowanie :D:D
OdpowiedzUsuńDla mnie porcja jaka wychodzi z przepisu jest ogromna i wystarcza na długo :) No ale ja ostatnio stanowczo wolę placki od owsianek :)
UsuńHej, kiedy mogę się spodziewać paczki wygranej w amarantusowym konkursie? czekam i czekam, a tu nic..
OdpowiedzUsuńAnia
Z tego co wiem to dzisiaj lub jutro.
UsuńDo jogurtu idealna :>
OdpowiedzUsuńMam pytanie, bo wyszła mi na wpół miękka i na wpół chrupiąca. Robiłem z minimalnymi zmianami przepisu pod moje preferencje, ale ogólnie powinno wyjść na to samo. Może za mało w piekarniku była?? Albo już nie wiem. Macie jakieś sugestie dlaczego tak się stało? Co można poprawić następnym razem, bo będzie następny raz na pewno, gdyż smakuje wyśmienicie, tylko konsystencja mogłaby być bardziej sucha, chrupiąca.
OdpowiedzUsuńW takim razie chyba trzeba było trochę dłużej potrzymać ją w piekarnika - sporo zależy też od tego, jak gęste (odparowane) mamy puree z dyni.
UsuńFajne pomysły i interesujący wpis !
OdpowiedzUsuńWarto było tutaj wejść i poczytać
OdpowiedzUsuńHoneybaked Ham Customer Satisfaction Survey
OdpowiedzUsuńGo to The Papa Murphy’s survey official website
Hello, friends!! If you have recently visited Krispy Kreme restaurant its an excellent time to share your opinion by Krispy Kreme Survey and let the company know how they are serving the customers is enough or not. Krispy Kreme Survey
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńMam nadal mrożony krem z dyni, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń