Podobne danie chodziło za mną od naszego urlopu w górach i zjedzenia zapiekanej kaszy w jednej z knajpek. Od razu do głowy przyszły mi dziesiątki pomysłów na kaszowe zapiekanki. Oto pierwsza z nich. Zdecydowanie dla fanów kaszy gryczanej. Zapiekanka jest przepyszna i zawiera moje ulubione składniki. Myślę też, że niedługo wypróbuję wersję z kurtami zamiast pieczarek - na pewno też będzie obłędna. Dodam, że na zdjęciach, w dwóch pojemniczkach - jest właśnie jedna porcja. Najadamy nią do syta :)
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJprzepis na 1 porcję (470 kcal)
50 g kaszy gryczanej
120 g mięsa z piersi kurczaka
40 g białego sera
1 łyżka śmietany lub serka
100 g pieczarek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
10 g oleju z pestek winogron
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska
pieprz
Kaszę gotujemy w solonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy go pieprzem i solą, można też go delikatnie posypać ulubionymi przyprawami. Mocno rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki (jeśli są malutkie to można je pokroić na ćwiartki). Po kolejnych dwóch minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, mieszamy, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski z kaszą dodajemy zawartość patelni, resztę oleju z pestek winogron, dodajemy pokruszony biały ser, śmietanę, porwane gałązki tymianku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 20 minut.
Uwielbiam zapiekaną kaszę... Zdrowo, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić z białym serem?
OdpowiedzUsuńWkruszyć do miski :)
Usuńciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze zapiekanej kaszy:)
OdpowiedzUsuńFanką kaszy jestem, a kaszowej zapiekanki chyba nigdy jeszcze nie jadłam! ;o
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, uwielbiam kaszę! I jakie piękne naczynie! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. dodatek białego sera tutaj u mnie byłby konieczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, nabrałam takiej ochoty na kaszę gryczaną...: )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, muszę pokombinować z zapiekaną kaszą, zwłaszcza pęczakiem, bo go kocham po prostu:)
OdpowiedzUsuńTez ja jadlam w gorach :) Bardzo mi smakowala i jestem bardzo wdzieczna za przepis :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam dzisiaj z kaszą jęczmienną, dodałam trochę słodkiej papryki i zapiekłam w piekarniku z serem, nie tak dietetycznie ale też pysznie <3
OdpowiedzUsuńa ja nie mam piekarnika:( da się jakoś zrobić ten przepis na samej patelni albo w garnku pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńza kilka minut wyciągam z piekarnika... :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z zapiekaną kaszą, muszę spróbować :) Myślę, że można zrobić na samej patelni też :)
OdpowiedzUsuńBłagam, powiedz skąd masz te genialne garnuszki do zapiekania?? Muszę koniecznie takie mieć :)
OdpowiedzUsuńOla
Naczynka są z duki :)
Usuńdzięki, już zamawiam je sobie :)
OdpowiedzUsuńOla
Właśnie pałaszuję. Pycha! A robione przez mojego mężczyznę. :))
OdpowiedzUsuńzapiekanka rewelacja!! poprosimy o więcej takich przepisów na zdrowe dania z kasz
OdpowiedzUsuńCzy kasza jaglana też się masz do zspiekanki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Najlepiej gruba :)
UsuńBiały ser czyli twaróg, serek almette, philadelphia? strasznie nie lubię tego określenia, bo nigdy nie wiem o co chodzi :) ludzie różnie to interpretują :D
OdpowiedzUsuńU mnie bialy ser to wlasnie twarog a serek kremowy to taki typu kremowy.
UsuńKto się naje z 5.dkg kaszy?(mimo innych ,też mini)
OdpowiedzUsuńJa zawsze jem 50 g kaszy, ryżu czy makaronu i naprawdę się najadam. A już porcja powyższej zapiekanki jest naprawdę duża.
UsuńPoprawiam się;"mimo innych składników"
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbowany :) smakuje świetnie! prosty,szybki i zdrowy obiadek.
OdpowiedzUsuńkasza jest super
OdpowiedzUsuńPYSZNE. Zrobiłam z jęczmienna bo akurat była na stanie i cała rodzina się zajadała! BOMBASTYCZNA!
OdpowiedzUsuńwydaje mi się,że śmietana to dietetycznych składników nie za bardzo nalezy :) ja nie używam odkąd przeszłam na tzw, ''zdrowe żywienie''
OdpowiedzUsuńNadmierne unikanie tłuszczu jest chyba jednym z najczęstszych błędów zywieniowych przy diecie, odchudzaniu czy lzejszym odzywianiu. Ja nie rezygnuje ani ze smietany ani z masla. Po prostu jem je w okrealonych, malych ilosciach.
UsuńA może zamiast tej śmietany użyć po prostu jogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba. Bez zbędnej utraty czasu można ją przygotować, wychodzi pyszna. Polecam podawać z sałatką gomarowską szwedzką (można zrobić własną jak ktoś ma czas), znakomicie wpasowywuje w jej smak. Bardzo udane danie, mniam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zapiekanka wleciała do pieca. Zamiast śmietany użyłam jogurt naturalny, a zamiast tymianku czosnek granulowany :-)
OdpowiedzUsuńna wierzchu troszkę sera żółtego, ale tylko odrobinę żeby skleić to wszystko razem.
wygląda pysznie!!! <3
bardzo dobra zapiekanka :) zrobiłam podwójną porcję i wyszło na trzy razy. przepis wykorzyskam jeszcze wielokrotnie.
OdpowiedzUsuńTeż jadłam w tej góralskiej knajpce i też byłam oczarowana! Zdecydowanie jedna z najlepszych restauracji na Krupówkach. Zabieram się do roboty! :)
OdpowiedzUsuńIf you require brand-new sorts on your facebook web page sharing, Instagram 4Liker App – Must Know Facts about App various other customers as well as individuals likes your web content naturally.
OdpowiedzUsuń