sobota, 6 lipca 2013

Owsianka na lato.

Przyznam się Wam, że niezależnie od tego, jak bardzo uwielbiam owsiankę, to ta tradycyjna, ciężka, lepka i gotowana zupełnie mi "nie wchodzi" w letnie, upalne dni. Dlatego też chciałam podzielić się z Wami sposobem na letnią owsiankę, która jest tak samo pyszna, a o wiele lżejsza. W przepisie możecie podstawić dowolne orzechy i owoce. Jeśli nie używacie odżywki, to po prostu ją pomijacie. Jeżeli nie przejmujecie się ilością kalorii, to możecie zwiększyć ilość bakalii.
OWSIANKA NA LATO
przepis na 1 porcję
40 g płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
10 g orzechów nerkowca
10g suszonej żurawiny
30 g odżywki białkowej
200 g mleka 2%
2 łyżki jagód
100 g truskawek

Płatki i otręby wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem tak, aby było go trochę więcej niż płatków. Odstawiam na kilka minut. Do miseczki wsypuję posiekane orzechy, suszone owoce i jagody. Zimne mleko miksuję z odżywką w blenderze i zalewam nim zawartość miseczki. Na wierzch wrzucam pokrojone na ćwiartki truskawki.

19 komentarzy:

  1. Mi 'wchodzi' i taka tradycyjna, ale to zmiksowane mleko wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę mleko można tak fajnie spienić blenderem czy to przez tę odzywkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę da się spienić - np w przepisie na kawę bananową mrożoną. Jednak tutaj, aż taka piankowość to zasługa odżywki.

      Usuń
  3. owisianka jest dobra na każdą porę roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej owsianki jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować, bo po zdjęciach wygląda apetycznie
    Zapraszam na mojego nowego bloga silnaja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię owsiankę domowej roboty. Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. owsiankę tradycyjną latem można ugotować wieczorem, włożyć do lodówki na noc a rano zajadać się czymś w rodzaju puddingu owsianego! :D pychotka, mój faworyt to z naturalnym kakao, słodzidłem i zmielonymi orzechami laskowymi a'la nutella, rano z chlustem zimnego mleka i dowolnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie:) Muszę wypróbować koniecznie Twoją wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna, tylko jak dla mnie za mało kalorii, a zaznaczam, że jestem na redukcji. (;

    OdpowiedzUsuń
  10. Owsianka na śniadanie to zawsze dobry pomysł.! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Też zaczęłam dodawać do owsianki odżywkę, żeby mieć rano jakieś źródło białka i dłużej być najedzoną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności ! :)
    Organizuję akcję "Jedź powoli, czas nie goni". Zapraszam do przyłączenia się :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. 29 yr old VP Accounting Harlie Goodoune, hailing from Brossard enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Metal detecting. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a Ferrari 250 GT LWB 'Tour de France' Berlinetta. Bonusy

    OdpowiedzUsuń
  14. Płatki i otręby wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem tak, aby było go trochę więcej niż płatków. Odstawiam na kilka minut. Do miseczki wsypuję posiekane orzechy, buy cotton bed sheets online , bridal bed sheet set with price in pakistan suszone owoce i jagody. Zimne mleko miksuję z odżywką w blenderze i zalewam nim zawartość miseczki. Na wierzch wrzucam pokrojone na ćwiartki truskawki.

    OdpowiedzUsuń