czwartek, 11 lipca 2013

Gofry bez gofrownicy! / Rossi.pl

Dzięki współpracy ze sklepem internetowym Rossi.pl w maju testowałam matę silikonową. Teraz znowu padło na silikonowe akcesorium - silikonową formę do gofrów. Co mnie skusiło na wybranie takiej formy? To, że nie ma w mojej malutkiej kuchni miejsca na kolejne super urządzenie typu gofrownica, a od dłuższego czasu marzyły mi się domowe, "odchudzone" gofry. Forma, jak wiadomo, zajmuje miejsca niewiele, więc z łatwością upchnęłam ją w szafce.
W opakowaniu znajdziemy dwie śliczne, czerwone formy. Dzięki temu możemy jednocześnie przygotować aż osiem gofrów. Forma jest wykonana z grubszego materiału i jest bardziej stabilna, ale nadal poręczniej jest postawić formę na półce piekarnika i dopiero napełnić ją przygotowanym ciastem na gofry. W trakcie pieczenia gofry same "odskakują" od formy i dlatego nie ma żadnego problemu z ich wyjęciem. Forma domywa się praktycznie sama, pod bieżącą wodą.
Na pierwszą próbę wykorzystałam standardowe ciasto na gofry. Pszenna mąka, mleko, jajko. Gofry wyszły pyszne. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pasują do nich dowolne dodatki, takie jak: cukier puder, dżem, bita śmietana i owoce.

Test formy wyszedł bardzo pozytywnie, więc w najbliższym czasie możecie spodziewać gofrowych eksperymentów i nowych, uzdrowionych bądź odchudzonych przepisów.

42 komentarze:

  1. Pierwszy czas coś takiego widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczaczki, super rzecz! Pieczone w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  3. super:) nie mam gofrownicy, właśnie również z powodu ograniczonej ilości miejsca, może to jest dobre rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny wynalazek, akurat dla mnie, bo też nie mam miejsca w kuchni na wszystkie wymarzone gadżety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny gadżet, niewątpliwie się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och pychotka, świetna sprawa !

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie świetny wynalazek, nigdy bym nie wpadła na to, że gofry można zrobić w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany świetne) muszę kupić sobie taką formę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna sprawa!!! Już nawet kliknęłam w linka z chęcią zakupu ale cena mnie odstraszyła niestety :( Trochę zbyt wysoka jak dla mnie jak na gofry od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. osz ta cena;/
    nie widzę innego rozwiązania jak po prostu przyjechać do Ciebie na kawę i gofry!

    OdpowiedzUsuń
  11. Upieczone gofry mają tylko z jednej strony rowki, tak? Niezła rzecz, pierwszy raz widzę taką :) Z jednej strony praktyczna bo mało miejsca zajmie i 8 gofrów wychodzi z jednej tury pieczenia, ale z drugiej strony (jak ktoś już wyżej wspomniał) na pieczenie gofrów tylko kilka razy w roku to cena wysoka... Za połowę tej ceny (a nawet i mniej) można kupić gofrownicę...
    A jest różnica w smaku gofrów z gofrownicy a takich pieczonym w tym cudeńku w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mają rowki z jednej strony.
      Za porządną gofrownicę trzeba zapłacić i to nawet więcej niż za formy.
      Jak się nie ma potrzeby piec więcej niż 4 na raz to polecam zamówić z kimś jedno opakowanie i się podzielić na pół :)
      Różnica w smaku raczej niewielka, chociaż to i tak naprawdę zależy od ciasta.

      Usuń
  12. cena za prad pewnie tez fantastyczna:) dobry pomysl ale dla " kasiastych ":)

    OdpowiedzUsuń
  13. praktyczne, ja tez nie mam jeszcze gofrownicy ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale czad!! I wychodzą chrupkie? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kilka dni temu też zapragnęłam wypróbować gofry w wersji jakieś bardziej fit. Ale też właśnie nie posiadam gofrownicy i dzisiaj zabrałam się za poszukiwanie jakiejś taniej w necie. Ale może warto skusić się na taką foremkę :D Bo Twoje gofry wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ehh jednak cenowo chyba pomimo wszystko bardziej opłaca się gofrownica :p W tej cenie można znaleźć nawet taką z wymienianymi płytkami na sandwich'e :)

      Usuń
  16. moja ostatnia gofrownica okazała się klapą - w ogóle nie grzała, zmarnowałam tylko masę składników, więc bardzo możliwe, że zastąpię ją taką formą - wydaje się dobrym pomysłem

    OdpowiedzUsuń
  17. Gofry wyglądają przepysznie:) Sama niedawno zakupiłam gofrownice w Lidlu, chyba ok 49,oo zł. Sprawdza się świetnie. Te formy bardzo drogie, ale już kupienie z kimś na pół wydaje się rozsądne.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo fajne rozwiązanie z taką formą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. super pomysł, z tym że cena odstrasza. może poszukam jakiegoś tanszego odpowiednika na allegro

    OdpowiedzUsuń
  20. mam gofrownicę z wymiennymi wkładkami na sandwicze - rodzina w efekcie zabrania mi robienia gofrów - strasznie brudzą, nie da się domyć idealnie opiekacza, a i gofry wychodzą takie sobie, bo powinna być regulacja temperatury. niestety lidlowej gofrownicy nie upolowałam, bo od razu w pierwszym dniu znikała z półek.

    to zajmuje mało miejsca, łatwiej umyć i nie trzeba czekać na swoją kolej :D na pewno kupię!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mega mega, pierwszy raz słyszę o takich foremkach.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przydatny gadżet :) Tylko dlaczego tak drogi? :(

    OdpowiedzUsuń
  23. Informuję, ze dzis w lidlu sa takie formy za 15pln. Sa rowniez gofrownice za 99pln z wymiennymi wkladami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  24. Witam, mam pytanie podczas robienia gofrów w foremce, obraca je Pani w połowie pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam, jak długo i w jakiej temperaturze powinno sie piec te gofry aby wyszły jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są gofry z tego przepisu, wszystko jest tam opisane: http://feed-me-better.blogspot.com/2013/07/proteinowe-gofry-bez-gofrownicy.html?m=1

      Usuń
  26. a jakiej temperaturze były pieczone? nagrzewalas wczesniej foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nagrzewalam foremek, piekłam gofry w 170 stopniach.

      Usuń
  27. Ostatnio w lidlu były takie foremki po 12,99 :) Zaopatrzyłam się żeby pozbyć się zawalającej miejsce gofrownicy ;) ale nie próbowałam jeszcze- buszuje w poszukiwaniu instruktażu w ilu stopniach i jaki czas je piec? :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetne! To jest rzecz, której potrzebuje, a tyle się już głowie jaka gofrownica najlepsza! Dzięki za podpowiedź!
    Zapraszam do mnie :
    www.swiattomskiego.blogspot.com
    Zapraszam do polubienia na fb : www.facebook.com/swiattomskiego

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy te gofry smakują jak tradycyjne, z gofrownicy, czy różnią się smakiem?

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.

    OdpowiedzUsuń