wtorek, 16 lipca 2013

Tarta serowa z morelami.

Tarty miało nie być na blogu. Co prawda wyszła pyszna, ale - moim zdaniem - mało urodziwa. Jednak po wrzuceniu zdjęcia na fanpage, wymogliście na mnie przepis i nie mogłam go nie zamieścić :) Od pewnego czasu serniki to moje ulubione ciasta, stanowczo :)
SEROWA TARTA Z MORELAMI
przepis na formę 22 cm
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy, to można użyć zwykłej tortownicy. Kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier. Odstawiamy do przestygnięcia.

450 g sera mielonego na sernik
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki budyniu waniliowego
3 jajka
5 łyżek ksylitolu (lub cukru)
1 łyżeczka ekstraktu
1 laska wanilii
400 g moreli

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. W misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy po łyżce ser, następnie śmietanę. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń (w proszku), ekstrakt waniliowy i ziarenka z laski wanilii. Krótko miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód do tarty. Morele kroimy na połówki, wypestkowujemy. Układamy je ciasno na masie serowej. Najlepiej użyć bardzo dojrzałych, miękkich moreli, jeśli są odrobinę twardsze, to warto pokroić je na mniejsze kawałki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.

22 komentarze:

  1. z morelami i do tego serowo *-* jest świetna !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie według mnie, nie widzę tu żadnej nieurodziwości. :)

    Pozdrawiam, A. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik to nie tylko Twoje ulubione ciacho *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, też uwielbiam serniki ponad wszystko :) Bardzo ładnie wyszła ta tarta, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam serniki od zawsze :) a takie to już w szczególności :)
    jak tu ona nieurodziwa? wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam już od dłużzego czasu, więc jak dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co Ty gadasz, wygląda tak smakowicie, że zaraz polecę coś upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, nie widzę nic, co by mnie od niej odrzucało: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Te "wtapiające" się morele mają swój niezmienny, rustykalny klimat :)
    Dla mnie całość prezentuje się niezwykle kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  10. No wiesz, jak mogłaś uznać, że jest "nieurodziwa"? Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko co sernikowe ma u mnie duży plus! I wcale nie jest to mało urodziwe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobrze zrobiłaś, że tarta trafiła na blog! Mnie tam zdjęcia się podobają, a samą tartę pożarłabym od razu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super to wygląda, takie smaczne i zdrowe. Uwielbiam morele!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę pyszne! Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami: http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html. Twoje wypieki wpisują się wyśmieniecie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Interesujący blog oraz ciekawy wpis

    OdpowiedzUsuń
  20. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I teraz rower na bagażnik AMOS i jedziemy spalać kalorie

    OdpowiedzUsuń