poniedziałek, 25 marca 2013

Pieczony indyk. Filet z indyka.

Ten tydzień poświęcę na przepisy na Wielkanoc. Nie ukrywam też, że część przepisów pojawi się dopiero po świętach, ale będziecie mogli skorzystać z nich w przyszłym roku. Z zeszłego roku nie ma ich wiele, bo mój blog był świeżutki i ledwo raczkujący.  Na blogu znajdziecie jednak dwa przepisy na pyszne ciasta, które często goszczą u mnie na Wielkanoc: fantastyczne ciasto limonkowo-kokosowe, które gościło u mnie w święta przez trzy lata z rzędu oraz tort z musem czekoladowym i orzechami - idealny dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Znajdziecie również sernik straciatella, co prawda z Bożego Narodzenia, ale teraz też będzie w sam raz. Polecam też przejrzeć tag ciasta. Z Wielkanocnych przepisów znajdziecie również przepis na moje ulubione jajka faszerowane, a w tym tygodniu pojawią się kolejne. Z mięs natomiast znajdziecie przepis na pieczoną szynkę i domowy schab. Dzisiaj przedstawiam kolejną pyszną, domową wędlinę - pieczony filet z indyka.
PIECZONY FILET Z INDYKA
około 1 kg filetu z indyka
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 opakowanie przyprawy do żurku Kamis
1 łyżeczka granulowanego czosnku
świeżo mielony pieprz


Filet z indyka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.  Równomiernie nawilżamy  oliwą. W miseczce mieszamy: sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawę do żurku. Równomiernie nacieramy mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso marynujemy do 24 godzin w lodówce (zawinięte w folię lub zamknięte w hermetycznym pudełku).  Po zamarynowaniu wyjmujemy je z lodówki i odstawiamy na godzinkę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Na pięć lub dziesięć minut przed końcem pieczenia rozcinamy i rozchylamy rękaw. Wyjmujemy, studzimy, przechowujemy w lodówce.

8 komentarzy:

  1. jadam zazwyczaj tylko kurczaczka,ale ten indyk też smakowicie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone mięso! u mnie na święta będzie schab pieczony w jabłkach:)

    Zapraszam do mnie:
    tysiacepomyslow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, od jakiegos czasu probuje kupic te przyprawe Kamis do zurku i nigdzie nie moge jej dostac (sprawdzalam zarowno w supermarketach jak i delikatesach typu Alma, oraz sklepach osiedlowych). Czym moge te przyprawe zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  4. niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...