czwartek, 13 września 2012

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów (i nie tylko!).

Wyznaję zasadę, że domowe hamburgery są najlepsze. I jeśli już jadam hamburgery, to tylko takie. Zazwyczaj jednak kupowałam bułki w sklepach - tak, te sztuczne, nadmuchane buły. Po pierwsze zwiększały kaloryczność moich hamburgerów, a po drugie były przez to mniej zdrowe. Od wypieków pieczywa zazwyczaj trzymam się z daleka - drożdże mnie nie lubią i zazwyczaj zamiast mięciutkich,  pysznych bułeczek, wychodzą mi plaskacze, którymi można by kogoś zabić.
Te bułeczki powstały właśnie z myślą o hamburgerach (przepis w przyszłym tygodniu), ale są idealne jako bułki śniadaniowe - bułki, które pozostały po zrobieniu hamburgerów, zostały zjedzone z twarożkiem na śniadanie. Przepis jest idealny - bułki przypominają te sklepowe, a wykonanie łatwiejsze by chyba być nie mogło. Myślę, że sekret tkwi w mące. Kiedyś robiłam takie ze zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej i były dalekie od ideału. Tym razem użyłam mąki pełnoziarnistej chlebowej (Lubella), która składa się z pszennej, orkiszowej i żytniej.
Przepis (na 8 bułek):
500g mąki pełnoziarnistej chlebowej
1 opakowanie drożdży instant (7g)
50g miękkiego masła
300ml mleka
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
sezam lub siemię lniane
dodatkowe mleko do posmarowania

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól - mieszamy. Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku (ma być lekko ciepłe), po czym zdejmujemy je z gazu i rozpuszczamy w nim miód. Wlewamy mleko do miski z mąką, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (przez kilka minut). Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wyjmujemy ciasto, "rozpłaszczamy" rękami, składamy i chowamy ponownie do miski na kolejną godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.

19 komentarzy:

  1. zdecydowanie zrobię w najbliższym czasie :) super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. bulek jeszcze nie pieklam na wytrawnie. ae te wyglada bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam domowych hamburgerów! z Twoimi bułkami na pewno są znacznie lepsze i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyglądają twoje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie ładne te bułeczki, jak z mojej ulubionej piekarni.. chyba pokuszę się o zrobienie ich sama :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie piekłam jeszcze bułeczek. może się skuszę. :) wyglądają bardzo fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba drożdże Cię lubią bo pulchniutkie wyszły, zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. te bułeczki trafiają na moją listę must have ! pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne są!moja babcia takie piekła

    OdpowiedzUsuń
  10. Póki co nie mam dostępu do mąki czy to zwykłej pełnoziarnistej czy chlebowej, ale zapisuję sobie przepis i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowane 3xtak - tak dla domowych hamburgerów, tak dla domowych wypieków i tak dla uroczej posypki na bułeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślisz, że sprawdziłby się ten przepis w automacie do chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, bo nigdy nic nie piekłam w automacie.

      Usuń
  13. Ile taka bułka ma kalorii i węgli?

    OdpowiedzUsuń
  14. A jeśli chcialabym użyć normalnych drożdży, to ile gram należy dodać? :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla zainteresowanych: 1 bułka to około 300kcal, 9.5g białka, 44g węglowodanów i 8g tłuszczu, a zależeć może od rodzaju użytej mąki, mleka, czy nasion.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy moge ciasto schowac do lodówki na pare godz i zrobic bułeczki potem?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, gdzie Pani kupila ta make-pelnoziarnista do wypieku chleba z lubelli? Nigdzie jej w sklepach nie widze ;(

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za przepis! Bułki wyszły idealne, dokładnie takie jak chciałam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...