Wyznaję zasadę, że domowe hamburgery są najlepsze. I jeśli już jadam hamburgery, to tylko takie. Zazwyczaj jednak kupowałam bułki w sklepach - tak, te sztuczne, nadmuchane buły. Po pierwsze zwiększały kaloryczność moich hamburgerów, a po drugie były przez to mniej zdrowe. Od wypieków pieczywa zazwyczaj trzymam się z daleka - drożdże mnie nie lubią i zazwyczaj zamiast mięciutkich, pysznych bułeczek, wychodzą mi plaskacze, którymi można by kogoś zabić.
Te bułeczki powstały właśnie z myślą o hamburgerach (przepis w przyszłym tygodniu), ale są idealne jako bułki śniadaniowe - bułki, które pozostały po zrobieniu hamburgerów, zostały zjedzone z twarożkiem na śniadanie. Przepis jest idealny - bułki przypominają te sklepowe, a wykonanie łatwiejsze by chyba być nie mogło. Myślę, że sekret tkwi w mące. Kiedyś robiłam takie ze zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej i były dalekie od ideału. Tym razem użyłam mąki pełnoziarnistej chlebowej (Lubella), która składa się z pszennej, orkiszowej i żytniej.
500g mąki pełnoziarnistej chlebowej
1 opakowanie drożdży instant (7g)
50g miękkiego masła
300ml mleka
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
sezam lub siemię lniane
dodatkowe mleko do posmarowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól - mieszamy. Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku (ma być lekko ciepłe), po czym zdejmujemy je z gazu i rozpuszczamy w nim miód. Wlewamy mleko do miski z mąką, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (przez kilka minut). Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wyjmujemy ciasto, "rozpłaszczamy" rękami, składamy i chowamy ponownie do miski na kolejną godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.
zdecydowanie zrobię w najbliższym czasie :) super wyglądają
OdpowiedzUsuńbulek jeszcze nie pieklam na wytrawnie. ae te wyglada bosko ;)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam domowych hamburgerów! z Twoimi bułkami na pewno są znacznie lepsze i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne te bułeczki, jak z mojej ulubionej piekarni.. chyba pokuszę się o zrobienie ich sama :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
nigdy nie piekłam jeszcze bułeczek. może się skuszę. :) wyglądają bardzo fajnie.
OdpowiedzUsuńchyba drożdże Cię lubią bo pulchniutkie wyszły, zazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńte bułeczki trafiają na moją listę must have ! pycha !
OdpowiedzUsuńśliczne są!moja babcia takie piekła
OdpowiedzUsuńPóki co nie mam dostępu do mąki czy to zwykłej pełnoziarnistej czy chlebowej, ale zapisuję sobie przepis i na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńzdecydowane 3xtak - tak dla domowych hamburgerów, tak dla domowych wypieków i tak dla uroczej posypki na bułeczkach :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że sprawdziłby się ten przepis w automacie do chleba?
OdpowiedzUsuńOj szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, bo nigdy nic nie piekłam w automacie.
UsuńIle taka bułka ma kalorii i węgli?
OdpowiedzUsuńA jeśli chcialabym użyć normalnych drożdży, to ile gram należy dodać? :))
OdpowiedzUsuńDla zainteresowanych: 1 bułka to około 300kcal, 9.5g białka, 44g węglowodanów i 8g tłuszczu, a zależeć może od rodzaju użytej mąki, mleka, czy nasion.
OdpowiedzUsuńCzy moge ciasto schowac do lodówki na pare godz i zrobic bułeczki potem?
OdpowiedzUsuńWitam, gdzie Pani kupila ta make-pelnoziarnista do wypieku chleba z lubelli? Nigdzie jej w sklepach nie widze ;(
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Bułki wyszły idealne, dokładnie takie jak chciałam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńFood looks too delicious. Want to make one on my own.
OdpowiedzUsuńmcafee.com/activate
Unleash the Future
Microsoft 365 plans for personal and home provides robust Office desktop apps including Word, PowerPoint, Excel, Outlook, and OneNote.
OdpowiedzUsuńmicrosoft365.com/setup allows you to download and activate the Microsoft Office setup. Go through the canon.com/ijsetup webpage,e, click Set Up and start the Canon ij printer setup process. If you have a Canon inkjet printer (wireless or wired), setting up the complete printer is easy.