piątek, 7 września 2012

Risotto z krewetkami i groszkiem.

Risotto z krewetkami i groszkiem już kiedyś pojawiło się na moim blogu. Było to istne niebo w gębie, a ten kto jeszcze nigdy nie jadł prawdziwego risotto, powinien jak najszybciej to nadrobić.Nie byłam jednak zadowolona ze zdjęć - były robione starym kompaktem i są dosyć słabej jakości. Samo risotto było natomiast tak pyszne, że musiałam zrobić je ponownie (i na pewno jeszcze nie raz), więc postanowiłam wykorzystać okazję i zrobić kilka nowych zdjęć. Może tym razem namówię kogoś na risotto?
Na 2 porcje:
dwie duże garście ryżu do risotto - Arborio
500-600ml bulionu (przyznam, że zdarzyło mi się użyć takiego z kostki)
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
20 obranych krewetek
1 średnia cebulka
4-6 dużych ząbków czosnków (zależy jak kto lubi)
3/4 szklanki groszku (użyłam mrożonego)
dużo pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
3 łyżeczki masła
1 łyżeczki oliwy z oliwek
świeży tymianek

Jeśli krewetki i groszek mamy mrożone (tak, jak w moim przypadku) to rozmrażamy je wcześniej.
Zagotowujemy bulion i trzymamy go na malutkim ogniu, aby ciągle był gorący.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek (bądź go miażdżymy). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i łyżeczkę oliwy. Dusimy w tym czosnek (3/4 całości, reszta będzie do krewetek) i cebulę uważając, by nic nie przypalić.
Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, aż stanie się szklisty. Zalewamy winem i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie zalewamy chochlą bulionu i trzymamy na niedużym ogniu. Mieszając często i uważając, by nie przypalić - gdy tylko ryż wchłonie płyn dolewamy następną chochlę bulionu. I tak aż skończy nam się bulion :) 
W tym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z resztą czosnku i smażymy krótko krewetki. Przy przedostatniej chochli dodajemy groszek i tymianek, a przy ostatniej krewetki i płatki chilli.
Gdy ryż już będzie miękki wyłączamy gaz, dokładamy jeszcze łyżeczkę masła i przykrywamy na 3 minutki. 
Ja tym razem usmażone krewetki nałożyłam na gotowe risotto na talerzu. Całość posypałam świeżym, posiekanym tymiankiem.

14 komentarzy:

  1. na takie risotto to każdy by się skusił :) robisz naprawdę świetne i klimatyczne zdjęcia, nic tylko pozazdrościć :)
    ja dzisiaj robię coś podobnego bo ryż z krewetkami, groszkiem i jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcie na facebooku, zastanawiałam się czy będzie też ryż, czy makaron :D
    Jednak ryż :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O, danie dla mnie. :) Musi smakować wspaniale. Może tylko bez krewetek przy moim miesiącu wegacji, jednakże groszek, ryż i aromat wina zdecydowanie mnie tu przekonują.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie gotowałam nic z krewetkami, choć bardzo je lubię. może wreszcie coś..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wsunąłbym taką miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite przepisy! Nie przepadam za krewetkami ale w tym wydaniu wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    http://whoneedschanel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie przemawia do mnie ten przepis i zrobię to risotto na pewno !

    OdpowiedzUsuń
  8. ja się czuję namówiona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyszło przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już któryś raz robię to danie ( jako popisowe dla gości), są zachwyceni :)
    A moich znajomych trudno jest zadowolić kulinarnie bo 70% pracuje w gastronomii :)
    POLECAM !!!
    k-a-d

    OdpowiedzUsuń
  11. Proste pyszne szybkie i o to chodzi. Dla mnie koniecznie z natka pietruszki.Anka

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybkie i dobre, polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  13. activity might likewise be believed to be as an essential leoplaycard Generally, Leo PlayCard is for hacking the in-app.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...