Jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Nie jadam go zbyt często ze względu na sos zrobiony ze śmietanki, ale raz na jakiś czas nie mogę się oprzeć. Poza tym zamieniłam śmietankę 18% na 12% i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że na takiej sos też wychodzi :)
2 porcje:
200g makaronu pełnoziarnistego
100-150g wędzonego łososia
pół główki czosnku
świeżo mielony pieprz
śmietanka 12% mały kartonik
parmezan
czarny sezam
rzeżucha
Gotujemy makaron al dente. W tym czasie na suchą patelnię wrzucamy łososia i drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek. Mieszamy ciągle i po jakiś 30 sekundach zalewamy śmietanką. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Trzymamy na niewielkim ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy parmezanem, sezamem i rzeżuchą. Nie ma potrzeby solić - łosoś sam w sobie jest wystarczająco słony.
Jest to prosty i szybki przepis, ale jednocześnie jeden z moich najpyszniejszych sposobów na makaron :)
to moje danie na chandrę, niedawno taki miałam :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
pięknie się prezentuje i co do smaku też nie mam wątpliwości :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makaron :D
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Uwielbiam taki makaron, a dodatkowo rewelacyjna prezentacja ;)
OdpowiedzUsuń