poniedziałek, 24 września 2012

Ekspresowy, łatwy chlebek pełnoziarnisty.

Najprostszy i najlepszy jaki kiedykolwiek zrobiłam. Wyrósł pięknie, nie kruszył się, nie łamał. Muszę jednak przyznać, że powoli ciągnie mnie w stronę pieczenia na zakwasie, ale póki co się go boję :P
Ten chlebek polecam wszystkim, którzy mają niewielkie doświadczenie w drożdżowych wypiekach, tym, którym drożdżowe wypieki się nie udają oraz po prostu tym, którzy cierpią na tak zwany "niedoczas" i chcą upiec ekspresowy chlebek. W tym chlebku fantastycznie jest to, że nie trzeba go zagniatać. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić. A efekt - powalający. Minusem pieczenia tego chlebka wieczorem jest to, że nie da się oprzeć zjedzeniu ciepłej kromki z masłem i szczypiorkiem :)
Przepis na 1 duży bochenek:
480g mąki pełnoziarnistej chlebowej (lubella)
1 opakowanie drożdży instant (7g)
50g mieszanki: słonecznik, siemię lniane i otręby
500ml letniej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka płynnego miodu

Suche składniki mieszamy w misce drewnianą łyżką. Dodajemy wodę i mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Formę keksówkę (u mnie 12x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z miski, wygładzamy łyżką. Formę przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 45 minut - na ładny, złoty kolor. Kroić dopiero po wystygnięciu :)

30 komentarzy:

  1. ja też, chociaż ostatnio wyhodowałam własny zakwas, ciągle mam co do niego obawy ;D no cóż, ale do odważnych świat należy - w razie porażki zawsze można upiec taki właśnie ekspresowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm kusisz :) aż się skuszę i kiedyś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. identyczny jak mój :D
    tylko ja używam świeżych drożdży

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy chlebuś jest najpyszniejszy i do tego najzdrowszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jeżeli świeże drożdże to też 7g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, znalazłam przelicznik, że 7g suszonych to 25g świeżych, ale nie mam pewności bo są jeszcze różne inne przeliczniki.

      Usuń
  6. Ale musiałam być pyszny ten chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiał niesamowicie smakować z serkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. nigy nie pieklam chleba ale ten wydaje sie tak prosty ze warto od niego zaczac.

    chyba sie skusze autentycznie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo pomyślałam. Spróbuję jeszcze dzisiaj... Na jutrzejsze śniadanko :)

      Usuń
  9. Odkąd piekłam kiedyś chleb Dukanowy i TOTALNIE mi nie wyszedł, boję się brać za jakikolwiek inny, a szkoda, bo ten wygląda przepysznie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dukanowe były fatalne i zazwyczaj nie wychodziły. Ten przepis jest świetny żeby przekonać się że chlebek może się udać :)

      Usuń
  10. Chyba tan minus jakoś bym przebolała :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jakoś jestem zwolenniczką chleba na zakwasie (od dawna robię według jednego przepisu). ale ten musi też być przepyszny-uwielbiam wszystko, co ma dużo ziaren :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dzisiaj ten chlebek 2 raz. Nie jestem mistrzem w kuchni wiec od razu spodobał mi się ten przepis. Za pierwszym razem wyszedł mi jakiś "mokry" jakby troszkę surowy i mało wyrośnięty. Dzisiaj dałam mu czas na wyrośniecie. Tym razem wyszedł naprawdę pyszny! Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie boj sie piec chlebow na zakwasie.Sa zupelnie inne od tych na drozdzach.Ja swoja przygode z pieczeniem rozpoczelam kilka lat temu-nie taki diabel straszny jak go maluja!!!Chleb na zakwasie pachnie jak nic innego.Choc chlebki na drozdzach potrafia byc super,to zobaczysz sama jaki bedzie SUPER na zakwasie.Zachecam do sprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale prosty i przyjemny przepis. Coś czuję, że to będzie mój pierwszy domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuje za przepis, chlebek jak najbardziej udany i smaczny:)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj upiekłam mój pierwszy chleb :D pychota ! Dodaje do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  17. A myślisz, ze jak użyję mąki przesnnej razowej typ 1850 to też będzie ok? Bo mam pół torebki i nie chce mi sie wychodzić z domu, bo resztę składników mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmiało możesz spróbować :)

      Usuń
    2. Haha, przed chwilą zastanawiałam się nad tym samym! I jak, wyszedł?

      Usuń
  18. Zobaczyłam, zrobiłam, zjadłam:) Mimo lichych umiejętności kulinarnych wyszedł świetnie. Świetny przepis. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis dla początkujących :) ile kcal ma jeden kromal? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lecę do sklepu po drożdże i będę robić swój pierwszy chlebek :) od dawna już za mną chodził domowy chleb, ale wszystkie przepisy jakie wynajdowalam wydawały mi się zbyt skomplikowane ;) Twojego może nie zepsuje :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Kiedy należy dodać miód?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...