niedziela, 23 września 2012

Tort malinowo-kokosowy.

Ostatni powiew lata. Szukałam ciasta, które mogłoby posłużyć za mój urodzinowy tort. Nie miałam jednak ochoty na klasyczne biszkoptowce, a na coś lżejszego, bo uwielbiam piankowe słodkości. Wpadłam na pomysł tego ciasta w oparciu o mój ukochany tort Biała dama  z limonką i kokosem oraz o fantastyczne deserki kokosowo-malinowe i kruszonką. Spód ciasta limonkowego został zmodyfikowany o płatki owsiane, sama masa zamiast limonki stała się malinowa, a całość wyszła niesamowita, a tort malinowo-kokosowy stanął na podium moich ulubionych ciast zaraz obok tego limonkowego. Póki są jeszcze maliny - namawiam, róbcie bo naprawdę warto!
Na 1 tortownicę (26cm):
50g herbatników maślanych
100g płatków owsianych
300g jogurtu
200g cukru pudru (można zastąpić Stevią lub słodzikiem)
200g białej czekolady dobrej jakościowo
9 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki 30-36% + 150ml
450g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone)
500g malin

Herbatniki rozgnieść wałkiem bardzo drobno, płatki zmielić lub rozdrobnić blenderem (nie za drobno). Wymieszać razem płatki i herbatniki. W garnuszku zagotować 150ml śmietanki i w tym rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszać z herbatnikami i wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem.

Rozpuścić żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt, mleczko kokosowe i cukier puder wymieszać. 1/2 malin posiekać nożem, dodać do masy. Dodać żelatynę, całość zmiksować, dodać resztę malin (można zostawić część do dekoracji) i lekko schłodzić, aż zacznie się delikatnie ścinać. W czasie schładzania śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na schłodzony spód. 

Tort musi leżakować w lodówce przynajmniej całą noc, a nawet dłużej, by spód nabrał wilgoci. Dekorujemy malinami.

36 komentarzy:

  1. końcówka lata jest najpyszniejsza, gdy z malinami

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny torcik , podobają mi się te smaki ,dziś jadłam owsiankę malinowo-kokosową ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle stylowo- nie jakiś upaciany kremami, posypkami, literkami itp. Niestety w listopadzie nie ma malin :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można sobie zamrozić :) Do dekoracji się nie nadadzą, ale do ciasta - jak najbardziej :)

      Usuń
  5. O matko! Jakie pyszności!! :) uwielbiam maliny pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny tort - chętnie skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah, jak szkoda, że u mnie malin brak :(.

    OdpowiedzUsuń
  8. O ironio, miałam wczoraj urodziny i nie miałam pomysłu na zdrowszy tort, szkoda, że wczoraj sie przepis nie pojawił :) ja czekam na jakieś przepisy halloween'owe z dynia, bo dynie kocham

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciacho - tort jest prześliczne!!
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik pierwsza klasa!
    Najlepsze życzenia urodzinowe przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląd to on ma! bardzo zachecajacy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepięknie wygląda ten torcik :) I świetny pomysł na spód z dodatkiem śmietanki i czekolady zamiast masła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Patrze na ten tort z zazdroscia, jego wyglad jest chyba wystarczajacym usprawiedliwieniem, by zrobic sobie tort bez okazji? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Tort przepiękny, a połączenie malin z kokosem zapowiada się pysznie. Na pewno spróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  16. obłędnie piękny i smakowity

    OdpowiedzUsuń
  17. prześliczny, teraz akurat jest czas na filiżankę aromatycznej herbaty, więc taki torcik bardzo byłby przydatny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szałowy!! ta malinka w przekroju jest po prostu cudowna, zrobię takie ciacho już niebawem!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeny, wygląda po prostu cudnie! Ależ narobiłaś mi smaku...

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. rewelacyjne ciacho!!!!!!!!
    Musze kiedys zrobić koniecznie ,uwielbiam takie cuda:)
    Zapraszam do siebie i pozdrawiam:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. can get 100 to 1200. fine is the key prefer that plane having
    a pecuniary fund profit day loans are a necessary as antecedently declared, this
    module forbear you to assemblage with critical pecuniary needs.
    day loans and loaning in undiversified consumption your
    nucleus? Don't negative stimulus if ifyou can payday loans online can take up 100 to 1200. belittled is the key reward that equal having a nest egg history payday loans are a must as antecedently stated, this wish meliorate you to mete out with vital pecuniary of necessity. day loans and lending in imprecise feeding your burden? Don't disorder if
    ifyou can
    Also visit my homepage ... payday loans online

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam jako tort urodzinowy także i wszyscy się mnie pytali, skąd mam taki swietny przepis :) Feed Me Better... :))

    OdpowiedzUsuń
  24. dzisiaj zrobiłam - jutro próba :). Torcik dla mojej córeczki:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...